Ishrana 17

10.05.2024.

14:38

Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno leti VIDEO

Dr Saurab Seti nikada ne koristi vodu iz plastičnih flašica i preporučuje drugima da usvoje tu praksu.

Izvor: 24sedam.rs

Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno leti VIDEO
Shutterstock/Shark_749

Podeli:

Ističe da plastične flaše sadrže previše toksičnih nanoplastika koje ostaju u telu i povezane su s rakom i neplodnošću. Poziva se na istraživanje koje je ove godine pokazalo da prosečna boca vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 takvih čestica.

"Prestanite da koristite plastične boce za vodu. U njima se nalaze čestice koje mogu prodreti u ljudske ćelije, ući u krvotok i glavne organe", rekao je u videu objavljenom na TikToku.

On podstiče ljude da koriste višekratne flaše od nerđajućeg čelika. Takođe upozorava da je pijenje iz plastičnih boca posebno štetno tokom vrućih dana.

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound - Doctor Sethi

"Toplota će povećati oslobađanje mikroplastike u vašu bocu s vodom", tvrdi.

Video je privukao više od pola miliona pregleda. Što se tiče boca za vodu, smatra se da se sitni komadi plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje, zbog čega su zabrinutosti oko sitne plastike pojačane poslednjih godina.

Neka istraživanja su pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati smrt ćelija, oksidacijski stres, oštećenje DNK i podsticanje upalnih reakcija. Međutim, učinci na ljude su bazirani na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez direktnih dokaza, prenosi Index.hr.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: