Aktuelno 5

10.05.2024.

11:51

Kvar na Neuralink čipu u mozgu: Maskova firma htela da ga ukloni

Prvi Neuralink implant u mozgu čoveka pokvario se nakon što se nekoliko niti koje snimaju moždanu aktivnost povuklo iz mozga, otkrila je nedavno firma Ilona Maska.

Izvor: The Wall Street Journal

Kvar na Neuralink čipu u mozgu: Maskova firma htela da ga ukloni
Profimedia

Podeli:

Ovaj incident desio se nakon operacije krajem januara, kada je Neuralink postavio čip u mozak 29-godišnjeg Nolanda Arboa, stoji na blogu kompanije.

Povlačenje niti izazvalo je smanjeni broj efektivnih elektroda i samim tim je bila smanjena sposobnost Arboa, kvadriplegičara, da kontroliše kompjuterski kursor svojim mozgom.

"Kao odgovor na ovu promenu, modifikovali smo algoritam snimanja da bude osetljiviji na signale moždane mase. Poboljšali smo tehnike za prevođenje ovih signala u pokrete kursora i poboljšali korisnički interfejs", saopštio je Neuralink.

Kompanija je rekla i da su prilagođavanja rezultirala "brzim i trajnim poboljšanjima", a iako se čini da problem ne predstavlja rizik za Arboovu bezbednost, Neuralink je navodno razmišljao o uklanjanju čipa, preneo je WSJ.

Kompanija je takođe rekla američkom regulatoru da veruje kako ima rešenje za problem koji se dogodio sa Arboovim implantom.

Podsetimo, čip je u mozak postavljen pre nešto više od 100 dana, a u objavi na blogu, Neuralink tvrdi da Arbo igra video-igre i koristi druge aplikacije "tako što kontroliše kursor svojim umom".

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: