Aktuelno 8

10.05.2024.

15:52

Testovi potvrdili: Ovaj auto parkira mnogo bolje od čoveka

Kineski brend Zeekr ponosi se svojim sistemom automatskog parkiranja, a nedavno je njihov model 007 odmerio snage sa ljudskim vozačima u ovoj "disciplini".

Izvor: B92

Testovi potvrdili: Ovaj auto parkira mnogo bolje od čoveka
Zeekr

Podeli:

Takmičenje se sastojalo od parkiranja na izuzetno uskom prostoru, baš onakvom na kakve često nailaze vozači u Aziji, a ispostavilo se da je Zeekr 007 bio bolji nego ljudi za volanom.

Parking mesto u koje je trebalo "uglaviti" automobil bilo je široko samo 2.060 mm, pa je bilo neophodno ozbiljno manevrisanje s obzirom na to da je Zeekr 007 širok 1.900 m.

Tehnologija koju koristi ovaj automobil sastoji se od funkcija poput "ptičje perspektive" (BEV sistema), a tu je i sposobnost automatskog uvlačenja retrovizora ukoliko auto primeti da je neophodno za lakše parkiranje.

Ljudski vozači su uspeli da se parkiraju brže nego automatizovani sistem, ali je AI parking tehnologija zato imala 100% uspešnost, dok su se vozači parkirali kako treba u samo dve trećine slučajeva (66,7% uspešnosti). 

Zeekr sistem je naročito zablistao kada je na red došlo centriranje automobila u uskom prostoru, što je pošlo za rukom ljudskim vozačima u samo 38% slučajeva.

Ovaj test napravljen je kako bi se demonstrirao OS 6.1, najnoviji operativni sistem koji se nalazi u Zeekr 007 modelu. Iz kompanije tvrde i da njihov sistem autoparkiranja podržava veliki broj scenarija, sa prosečnim vremenom od 36 sekundi.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: