Svet 12

09.05.2024.

9:51

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

Izvor: hrportfolio.hr

Amerika se predomislila: "Povlačimo"
Shutterstock/Shipulin_photo

Podeli:

"Povukli smo određene izvozne dozvole Huaveju", saopštilo je ministarstvo trgovine, ne precizirajući o kojim dozvolama je reč.

Portparol Intela je odbio da komentariše, Kvalkom nije odgovorio na zahtev za komentar o povlačenju licence, a Huavei nije odmah odgovorio.

U 2019., Huavej je uvršten na američku listu ograničenja trgovine, na osnovu toga što bi Peking mogao da koristi svoju tehnologiju za špijunažu i jačanje vojske.

Sa novim režimom, Vašington je zahtevao od domaćih dobavljača da dobiju posebne izvozne dozvole.

Američke kompanije su obezbedile licence vredne milijarde dolara, uključujući posebno kontroverzno zeleno svetlo Trampove administracije, koje je omogućilo Intelu da isporučuje centralne procesorske jedinice za Huaveiove laptopove od 2020.

Povlačenje licence usledilo je nakon što je Huavei u aprilu lansirao MateBook Ks Pro, njegov prvi AI laptop, koji pokreće Intelov novi Core Ultra 9 procesor.

"Taj potez će ojačati američku nacionalnu bezbednost, zaštititi američke inovacije i ograničiti kapacitet komunističke Kine da razvija tehnologiju", rekla je republikanska kongresmenka Elis Stefanik u saopštenju.

Odluka Ministarstva trgovine mogla bi da naškodi Huaveiju, ali i američkim dobavljačima.

Intel se bori sa slabom potražnjom za data centrima i desktop čipovima, a njegova tržišna vrednost je u aprilu pala za 11 milijardi dolara, što odražava razočaranje investitora u pogledu prihoda i predviđanja profita u drugom kvartalu. Kualcomm je prodao starije 4G mobilne čipove Huaveju pod licencom za 2020.

U nedavnom podnesku regulatoru, kompanija je navela da od sledeće godine više ne očekuje prihod od prodaje čipova kineskoj kompaniji.

Kvalkom je takođe potpisao ugovor sa Huavejem o patentnim pravima koja regulišu korišćenje njegovog portfelja 5G tehnologija. Kineska kompanija je prošle godine počela da koristi 5G čip koji je proizvela njena filijala HiSilicon.

Kvalkom je u podnesku naveo da ugovor o patentu sa Huavejem ističe početkom fiskalne 2025. godine i da se razgovara o njegovom proširenju.

Kritičari tvrde da su dozvole omogućile kineskoj kompaniji da se oporavi od posledica američkih sankcija.

Huavei je šokirao industriju prošlog leta novim telefonom koji pokreće sofisticirani čip kineskog proizvođača čipova SMIC. Novi telefon je katapultirao prodaju Huaveja, koja je skočila za 64 odsto u prvih šest nedelja ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema istraživačkoj firmi Counterpoint.
 

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: