Aktuelno 33

10.05.2024.

14:38

Amerika razmatra potpunu zabranu automobila iz Kine

Američka ministarka trgovine Đina Rajmondo kaže da Bela kuća ozbiljno sprovodi istragu o pretnji koju predstavljaju vozila povezana sa Kinom.

Izvor: B92

Amerika razmatra potpunu zabranu automobila iz Kine
BYD

Podeli:

Ona je, u komentarima za agenciju Rojters, rekla da bi SAD mogle da zabrane i prodaju i vožnju vozila koja su na bilo koji način povezana sa Kinom.

"Vlada je spremna da preduzme ekstremne mere i zabrani vozila povezana sa Kinom ako istraga započeta u februaru pokaže da predstavljaju nacionalnu pretnju. Eventualno, moglo bi da se desi da im bude dozvoljen uvoz, ali uz restrikcije", navela je Rajmondo.

Istakla je, međutim, da i dalje ima dosta posla za američku vladu pre nego što se donese ovako važna odluka, i da pre svega moraju da se pregledaju svi prispeli podaci.

Nije sasvim jasno koje kriterijume će morati da ispune kineska vozila, ali su, na primer, američki Tesla automobili tek nedavno dobili dozvolu pristupa određenim delovima kineskog tržišta, jer je odlučeno da u Kini nisu pretnja po nacionalnu bezbednost.

Jedan stručnjak iz kineske autoindustrije kritikovao je izjave Rajmondo, i rekao za list Global Times da bi bilo kakva zabrana ili neko ograničenje ugrozili princip slobodnog tržišta.

Takođe, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova relki su da bi slabljenje lanaca snabdevanja u krajnjoj meri samo štetilo Sjedinjenim Američkim Državama.

Mada je trenutno nemoguće kupiti kineske automobile BYD ili Nio u SAD, Volvo EX30 SUV, koji se pravi u kini (Geely je vlasnik Volvoa), moći će da se kupi u Americi od leta, a Polestar 2 je već dostupan.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: