Aktuelno 33

10.05.2024.

14:38

Amerika razmatra potpunu zabranu automobila iz Kine

Američka ministarka trgovine Đina Rajmondo kaže da Bela kuća ozbiljno sprovodi istragu o pretnji koju predstavljaju vozila povezana sa Kinom.

Izvor: B92

Amerika razmatra potpunu zabranu automobila iz Kine
BYD

Podeli:

Ona je, u komentarima za agenciju Rojters, rekla da bi SAD mogle da zabrane i prodaju i vožnju vozila koja su na bilo koji način povezana sa Kinom.

"Vlada je spremna da preduzme ekstremne mere i zabrani vozila povezana sa Kinom ako istraga započeta u februaru pokaže da predstavljaju nacionalnu pretnju. Eventualno, moglo bi da se desi da im bude dozvoljen uvoz, ali uz restrikcije", navela je Rajmondo.

Istakla je, međutim, da i dalje ima dosta posla za američku vladu pre nego što se donese ovako važna odluka, i da pre svega moraju da se pregledaju svi prispeli podaci.

Nije sasvim jasno koje kriterijume će morati da ispune kineska vozila, ali su, na primer, američki Tesla automobili tek nedavno dobili dozvolu pristupa određenim delovima kineskog tržišta, jer je odlučeno da u Kini nisu pretnja po nacionalnu bezbednost.

Jedan stručnjak iz kineske autoindustrije kritikovao je izjave Rajmondo, i rekao za list Global Times da bi bilo kakva zabrana ili neko ograničenje ugrozili princip slobodnog tržišta.

Takođe, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova relki su da bi slabljenje lanaca snabdevanja u krajnjoj meri samo štetilo Sjedinjenim Američkim Državama.

Mada je trenutno nemoguće kupiti kineske automobile BYD ili Nio u SAD, Volvo EX30 SUV, koji se pravi u kini (Geely je vlasnik Volvoa), moći će da se kupi u Americi od leta, a Polestar 2 je već dostupan.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: