Aktuelno 22

10.05.2024.

17:23

Slažete li se sa papom? "Ne fale nam psi nego deca"

Papa Franja kritikovao je danas industrije za proizvodnju oružja i kontracepcije, optužujući ih za uništavanje ili sprečavanje života.

Izvor: Tanjug

Slažete li se sa papom? "Ne fale nam psi nego deca"
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Podeli:

Stopa nataliteta u Evropi se tokom poslednje decenije nalazila na oko 1,5 deteta po ženi, a problem je posebno istaknut u Italiji gde je broj rođenih pao na najniži nivo u 2023, prenosi Rojters.

''Jedan naučnik mi je rekao da su investicije koje donose najviše prihoda, fabrike oružja i kontraceptivna sredstva. Jedno uništava, a drugo sprečava život, što je izrazito loše'', rekao je papa Franja.

On je dugo bio protivnik industrije oružja, a u današnjem govoru je potvrdio dugogodišnju katoličku zabranu korišćenja kontracepcije. Papa ipak podržava prirodni načini izbegavanja trudnoće i promoviše ''odgovorno roditeljstvo''.

Rimokatolički poglavar je na konferenciji napomenuo da je broj rođenih prvi pokazatelj ''nade naroda'', a da se Evropa pretvara u ''star, umoran i rezigniran'' kontinent.

''Domovi u kojima ima mnogo predmeta, a ne dece, postaju veoma tužna mesta. Ne fale psi, ali fale deca'', rekao je on. Istakao je da je neophodna posvećenost svetskih vlada kako bi se mladima pomoglo da ostvare svoje ciljeve.

Papa je naglasio i da je od ključne važnosti da majke ne budu u situaciji da biraju između posla i dece, a da mladi parovi treba da budu oslobođeni briga zbog manjka prihoda i nezaposlenosti.

''Znam da za mnoge od vas budućnost može izgledati uznemirujuće, i da usred pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatske promene nije lako održati nadu živom. Ali ne odustajte, verujte'', poručio je Franja mladima.

Njegov govor, a posebno primedbe o kontraceptivnim sredstvima, pozdravila je konzervativna katolička grupa protiv abortusa ''ProLife Camp'', koja osuđuje navodne ''ogromne ekonomske i trgovačke interese koji gravitiraju oko upotrebe kontracepcije“.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: