Aktuelno 3

10.05.2024.

16:00

Otkud morbile u Novom Pazaru? "Veliki broj roditelja ne želi da vakciniše svoju decu"

Svo troje dece kod kojih je potvrđena bolest malih boginja, morbila, su u stabilnom stanju i njihova klinička slika je bez komplikacija.

Izvor: RINA

Otkud morbile u Novom Pazaru? "Veliki broj roditelja ne želi da vakciniše svoju decu"
fotohay/Shutterstock

Podeli:

Radi se o mališanima starosti od jedne do četiri godine koji nisu bili vakcinisani.

Prva dva slučaja su povezana jer se radi o bratu i sestri, dok treće dete sa njima nije imalo nikakav kontak. Boravilo je u Bosni i Hercegovini i po povratku u Novi Pazar, pojavili su se simptomi.

"Imamo tri slučaja bolesti, građani se možda i pitaju zašto je proglašena epidemija. Međutim, radi se o bolesti koja ne bi trebalo više da bude prisutna u populaciji, stoga se na svaki slučaj obolevanja hitno reaguje i obaveštava Svetska zdravstvena organizacija", rekla je za RINU dr Samira Ljajić.

Ona još jednom ističe da je samo pravovremena vakccinacija mmr vakcinom, jedini način da se deca u potpunosti zaštite od ove bolesti. Stepen vakcinacije na teritoriji Novog Pazara nije na zavidnom nivou.

"Veliki broj roditelja ne želi da vakciniše svoju decu, zbog sumnji dda su vakcinacija i dobijanje autizma povezani. Ja moram da naglasim da to nijednom naučnom studijom nije dokazano i da takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u praksi. Dosta roditelja i odlaže vakcinaciju, što takođe nije dobro jer je pravovremena imunizacija od ključnog značaja", kaže dr Ljajić.

U Novom Pazaru registrovane su dve epidemije morbila i to 2017. i 2018, sa preko 400 slučajeva zaraze i dva smrtna slučaja.

Podsetimo, u Novom Pazaru proglašena je juče epidemija morbila, nakon što je ova bolest registrovana kod troje dece, potvrđeno je radiju Sto plus u Zavodu za javno zdravlje.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: