Grozdana Olujić poklonila važan deo svoje zaostavštine

Književnica Grozdana Olujić poklonila je važan deo svoje biblioteke, zbirku knjiga sa posvetama i svojih ličnih predmeta Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Youtube/printscreen
Foto:Youtube/printscreen

Ona je zbirku knjiga i predmeta koje je poklonila sakupljala i čuvala godinama. Kao članica Adligata, u dogovoru sa porodicom je odlučila da važan deo svoje zaostavštine pokloni ovom udruženju, s obzirom na poverenje i ugled koji ova institucija uživa u zemlji i inostranstvu.

Među poklonjenim predmetima ističu se dve pisaće mašine i to njena omiljena “olimpija” koja je stajala na njenom radnom stolu decenijama, na kojoj je otkucala neke od najlepših stranica sprske moderne književnosti.

Među više stotina poklonjenih knjiga nalazi se mnoštvo onih sa važnim posvetama, kao na primer jedna koju je Grozdani napisao Dobrica Ćosić davne 1958. ili jedna Desanke Maksimović koja joj kaže: „Mojoj miloj prvoj sagovornici, književnici Grozdani Olujić sa ljubavlju“.

Tu su i knjige koje su Grozdani Olujić poklonili i na njima napisali beleške Dušan Matić, Sveta Lukić, Božidar Šujica, Dragan Kolundžija, ali i strane kolege, kao na primer Marko Smit, bestseler autor Njujork tajmsa, sa njegovim pismom zaostalim u knjizi, indijski pisci Šrikant Varma i Sitakant Mahapatre, austrijski pisac Herbert Kunera, bugarski Eftima Kletniokva i drugi.

Grozdana Olujić je jedna od najznačajnijih modernih srpskih književnica, romansijer i antologičar, dobitnica Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije i NIN-ove nagrade za najbolji roman 2009. godine.

Njeni romani i bajke već više decenija su u školskoj lektiri, a dela su joj prevođena na više od 40 jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu