Kultura

Petak, 09.02.2018.

09:45

Preminuo Nebojša Glogovac

Glumac Nebojša Glogovac umro je u Beogradu u 49. godini, potvrđeno je agenciji Beta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Izvor: B92, Beta

Preminuo Nebojša Glogovac
Foto: Tanjug / Zoran Zestiæ

Glogovac je pre 10 dana hitno primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je čuveni glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

Od glumca se jutros na Instagramu oprostila i njegova koleginica Nataša Ninković.

"Zauvek u mom srcu. Sa anđelima mili moj...", napisala je glumica.

Sa Andjelima mili moj..

A post shared by Natasa Ninkovic (@natasaninkovic) on

Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana Glogovca i njegove supruge Milene. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom u Pančevo, gde je Nebojšin otac 1977. godine postao prota.

Jedna od prvih uloga koju je odigrao bila je u popularnoj TV seriji "Bolji život" (1987), gde je igrao školskog druga Slobodana Popadića.
Glumu je upisao 1990. godine na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim u klasi studirali su Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović. Nebojša Glogovac će ostati upamćen po brojnim ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu, za koje je nagrađivan u zemlji i inostranstvu. Neke od njih su: "Zlatna arena" Filmskog festivala u Puli, Nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Nagrada "Zoran Radmilović" i Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje. Njegova prva filmska uloga bila je u filmu "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila, a prvu glavnu ulogu na velikom platnu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", u kome je tumačio lik Bogdana.

Veliku popularnost stekao je ulogom Zlatka Gavrilovića u televizijskoj seriji "Porodično blago". Zapažene uloge je ostvario u filmovima: "Bure baruta", "Nebeska udica", "Kad porastem postaću Kengur", "Munje"…
Kako veoma uspešan pozorišni glumac ostvario je uloge u predstavama "Hadersfild", "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Lutalica"...

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u televizijskoj seriji "Nemanjići - Rađanje kraljevine", gde je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

946 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: