Utorak, 02.12.2003.

12:48

Svilanović: Mladić jedini uslov za izlaznu strategiju Haga

Izvor: B92, Beta

Default images

Hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića praktično je jedini uslov da se kompletira izlazna strategija Haškog tribunala, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. U telefonskoj izjavi iz Mastrihta, gde učestvuje na ministarskom sastanku OEBS, Svilanović je za Betu preneo da su nastavak saradnje sa Haškim tribunalom i očekivanja koja su pred novom vladom, posle izbora u Srbiji, bili glavna tema njegovog razgovora sa britanskim ministrom za evropske integracije Denisom Mekšejnom. "Britanski interes sličan je našem, a to je da se izlazna strategija što pre kompletira. Uslov za to je praktično jedan, a to je hapšenje Mladića", rekao je Svilanović.

Svilanović je Radiju B92 rekao da očekuje “ohrabrujuću poruku” iz Brisela, sa sastanka šefova diplomatija NATO u vezi sa članstvom SCG u programu Partnerstvo za mir, ali i ponavljanje već postavljenih i dobro poznatih uslova: “Dajte da se vratimo na ono što je suštinsko, a u ovom je trenutku suštinski da uverimo ceo svet da smo veoma ozbiljni kada je u pitanju hapšenje Mladića i da nema političkih prepreka da on bude uhapšen, osim ukoliko nije na teritoriji naše zemlje, a i ako nije da onda zaista uverimo sve da nije. Onda bismo sklonili tu prepreku i zaista bismo mogli da računamo na ubrzanje ovog postupka. Mislim da je moglo da bude i pre, da je bilo fleksibilnije politike upravo među ključnim zemljama članicama NATO-a i Partnerstva za mir, ali to je politika koji su oni definisani i koju nazivamo politikom uslovljavanja. Pravac kretanja naše zemlje se neće promeniti ni posle ovih izbora”, kazao je Svilanović.

Svilanović je naglasio da “nema nikakvu dilemu” da će i naredna Vlada – koja bude formirana nakon decembarskih izbora – za cilj imati ulazak u EU i Partnerstvo za mir: “To se neće promeniti, to će ostati ciljevi svake nove vlade u Srbiji, jer to su nacionalni interesi. Nemoguće drugačije ih definisati, nego upravo ovako kako smo ih definisali. Uopšte nemam dilemu da će izbori u Srbiji samo ohrabriti naše partnere u međunarodnoj zajednici da nastave pomoć integracije i u EU i u Partnerstvo za mir. Nemam, dakle, nikakvu dilemu oko rezultata izbora, pošto uopšte ne vidim prostora da drugačije bude formirana ova vlada, osim one koja će okupiti one koji su 2000. i 2001. bili zajedno. Da li sve ili neke od njih, to ne mora da bude od odlučujućeg značaja”, kazao je Svilanović. 

Odluku o odobravanju finansijske pomoći Srbiji i Crnoj Gori trebalo bi da donese američki kongres, 31. marta. Medju uslovima koje Srbija treba da ispuni kako bi dobila pomoć od 100 miliona dolara, pored saradnje sa Hagom i poštovanja Dejtonskog sporazuma, u predlogu američkog zakona o finansijskoj pomoći stranim zemljama, ove godine prvi put se pominje i hapšenje bivšeg komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića. S druge strane, izručenje Mladića Hagu pominje se i u kontaktima zvaničnika Srbije i Crne Gore sa predstavnicima Evropske Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: