Sreda, 23.02.2022.

11:25

Turska: Dojče veleu preti zabrana

Vrhovni savet turske radio-televizije obnovio je svoje zahteve da tri međunarodna medija, uključujući Dojče vele, podnesu zahtev za dozvolu za emitovanje.

Izvor: Aldžazira

Turska: Dojče veleu preti zabrana
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Pored DV-a, Glas Amerike i Euronjuz sa sedištem u Francuskoj takođe su obavešteni da se prijave za licencu, u roku od nekoliko dana.

Turska regulatorna agencija za nadzor medija dala je ultimatum nemačkoj medijskoj kući Dojče vele, kojoj je naloženo da podnese zahtev za dozvolu za emitovanje ili će njen TV kanal i veb stranica biti zabranjeni u toj zemlji.

Izvršni direktor DV-a nazvao je ovaj potez pokušajem cenzure. Ranije ovog meseca, RTUK je upozorio da će DV dati 72 sata da podnese dokumentaciju o medijskom zakonu iz 2019. ili će se suočiti sa zabranom emitovanja i blokiranjem svoje veb stranice širom Turske.

Taj rok je stupio na snagu u ponedeljak.

Aplikacija za licencu Generalni direktor DV-a Peter Limbourg rekao je da "nakon što su lokalni mediji u Turskoj podvrgnuti takvim propisima, oni sada pokušavaju da ograniče izveštavanje o međunarodnim medijskim servisima".

"Ovaj potez se ne odnosi na formalne aspekte emitovanja, već na sam novinarski sadržaj. Omogućava turskim vlastima da blokiraju čitav servis na osnovu pojedinačnih, kritičnih izveštaja, osim ako se ti izveštaji ne izbrišu. To bi otvorilo mogućnost cenzure. Uložićemo žalbu na ovu odluku i pokrenuti pravni postupak pred turskim sudom", objasnio je Limburg.

DV je osnovao kancelariju za vezu u Turskoj u skladu sa zakonom iz 2019. godine i registrovan je u nadležnom turskom ministarstvu od februara 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: