Petak, 07.02.2020.

22:41

Erdogan šalje pojačanje u Siriju: "Turska će koristiti legitimno pravo odbrane"

Turska je poslala dodatno vojno pojačanje u sirijsku provinciju Idlib gde sirijske snage napreduju uprkos upozorenjima vlasti u Ankari.

Izvor: Beta

Erdogan šalje pojačanje u Siriju:
Ilustracija: Getty images/ Gokhan Sahin

Konvoj od 150 vojnih vozila sa opremom i vojnicima danas je prešao tursko-sirijsku granicu prema Idlibu gde Ankara danima šalje pojačanje, javila je agencija Anadolija.

To pojačanje dolazi pošto su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada preuzele kontrolu grada Sarakeb, na istoku Idliba.

Turska ima posmatračke punktove u tom sektoru.

Turska poslednjih dana je podigla tom u obraćanju vlastima u Damasku nakon nedavnih sukoba snaga dve zemlje u kojem je na obe strane stradalo više od 20 osoba.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je rekao da će Turska odgovoriti na "najjači način" u slučaju novog napada sirijskih snaga na njene vojnike.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom rekao da će Ankara koristiti "pravo legitimne odbrane i to na najjači način u slučaju novog napada".

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji.

Međutim, te dve zemlje i pored podrške različitim stranama, pojačale su saradnju u cilju rešavanja sirijskog konflikta.

Ankara poslednjih dana sve više kritikuje Moskvu optužujući je da ne vrši dovoljan pritisak na sirijske snage koje su pre dva meseca pokrenule ofanzivu u Idlibu, pretežno pod kontrolom pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: