Nema više polaganja prijemnih? VIDEO

Prijemni ispiti za fakultete biće ukinuti i od 2021. uvode se standardizovani maturski državni ispiti koje će svi studenti polagati pod jednakim uslovima.

Izvor: prva
Podeli
screenshot/Prva
screenshot/Prva

To je najavljeno iz ministarstva prosvete. Međutim, nije poznato ko se bavio najnovijom reformom, jer danas u Ministarstvu prosvete niko nije hteo da govori za našu televiziju.

Duge noći uz knjigu i neizvesnost. Teške odluke, prvi susret sa studiranjem i preznojavanje zbog ispita koji odlučuje da li se student upisao na željeni fakultet. Tako više neće izgledati prijemni ispit i sada se sve završava na maturi. Novi koncept priznaje maturski ispit kao prijemni na fakultete.

"Koncept mature se odnosi na sve srednje škole i gimnazije i na srednje stručne škole s tim što je za gimnazijalce ona možda za nijansu interesantnija jer mi još uvek ne znamo tačan koncept, da li će obezbeđivati direktnu prohodnost na fakultete ili će učenici nešto još dodatno morati da polažu", naveo je Aleksandar Markov, predsednik Unije gimnazija.

Kako smo saznali, postoje osnovni predmeti koji će se polagati, a u skladu sa fakultetom koji žele, učenici će spremati još dodatnih predmeta, samo je osnovna razlika to što opšte matursko polaganje neće biti na fakultetu već u srednjim školama.

Kada su u pitanju stručne škole, osim ukoliko ne upisuju fakultet koji je vezan za njihovu struku moraće da se prekvalifikuju i polažu u gimazijama. Srednjoškolcima ova promena ne znači mnogo. Prihvataju u hodu ono šta se od njih očekuje i imaju cilj.

Opširnije u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu