Ponedeljak, 06.10.2003.

14:22

U Novom Sadu svi fakulteti u štrajku

Izvor: B92

Default images

Pregovori predstavnika sindikata univerziteta Srbije i ministra finansija Božidara Đelića završeni su u ponedeljak kasno uveče. Kako nezvanično saznajemo, u razgovorima je postignut dogovor o skoro svim zahtevima sindikalaca. Detalji će biti utvrđeni u utorak kada će se nastaviti pregovori sindikata Univerziteta i predstavnika republičke Vlade.

Sa zahtevom za povećanje zarada - u štrajku su i pojedini fakulteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Predsednik sindikata Univerziteta u Beogradu Vojkan Jovanović rekao je za Radio B92 da je Vladina ponuda za povećanje plata od 15 odsto neprihvatljiva za sindikat. Pojedini fakulteti u Beogradu do konačnog dogovora neće organizovati nastavu, već samo ispite u oktobarskom roku.

Kako javlja dopisnik Radija B92 iz Novog Sada Miroslav Zadrepko, u Novom Sadu štrajkuje sedam od ukupno 15 fakulteta, koliko ih ima na Univerzitetu. Međutim, kako je za Radio B92 rekla rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković, postoji mogućnost da još dva fakulteta u Novom Sadu u toku dana odustanu od štrajka. “Oni se plaše da će se produžavanje neizvođenja nastave loše odraditi na obavezu, koju imamo svi, da se određeni broj časova održi u semestru”, rekla je ona.

Da podsetimo, fakulteti u Srbiji stupili su u štrajk jer traže povećanje svojih zarada za 25 odsto. Vlada Srbije je, kaže rektorka Stanković, ponudila povećanje zarada od 15 odsto, ali i određena podsticajna sredstva za iduću godinu, o čemu bi trebalo da se razgovara na sastanku u ponedeljak uveče predstavnika fakulteta i vlasti. “Razgovaraćemo o tome kako se u najkraćem roku u idućoj godini može prevazići ta drastična razlika između plata, pre svega administrativnog osoblja, ali i asistenata, kao najslabije plaćenog dela nastavničkog kadra”, rekla je Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: