Petak, 27.09.2019.

21:45

"Nema, niti će biti NATO vojnika na Manjači"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik demantovao je tvrdnje opozicije da se na Manjači održavaju NATO vežbe.

Izvor: Sputnjik

Foto: Depositphotos/mbangemann

Tvrdnje opozicije i pojedinih medija o prisustvu NATO snaga na Manjači Dodik je nazvao lažnom predstavom i poručio da nema, niti će biti NATO pripadnika na Manjači, prenosi Sputnjik.

On je rekao da je sve ranije pokušaje u Predsedništvu BiH da se održe NATO vežbe na prostoru Srpske sprečio i da će tako biti i ubuduće, prenosi RTRS.

"Javnost zna da je pre godinu i nešto bilo dogovoreno održavanje NATO vežbe na Manjači, gde bi sa banjalučkog aerodroma trebalo da poleću američki avioni F10, koji nose isključivo municiju i bombe sa osiromašenim uranijumom, te da na Manjači budu ciljevi koje bi oni gađali. Kada je to došlo u Predsedništvo BiH ja sam odbio takvu mogućnost i ta vežba se ne održava. Nikakvih F10 aviona nema, na Manjači nema nijedne NATO jedinice", naglasio je Dodik.

Komentarišući izjave predsednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da se održavaju sastanci u Predsedništvu i da su bliže kompromisu o deblokadi institucija BiH i ponovnog pokretanja Akcionog plana za članstvo u NATO, Dodik odgovara da nema NATO puta i članstva i nikada neće biti dokumenta koji bi mogli da liče na aktivaciju MAP-a ili Akcionog plana.

"Spremni smo da sarađujemo sa NATO samo kroz 'Aajap', koji ističe za dva meseca, i spremni smo da podržimo u okviru koji postoji u Srbiji kroz Partnerstvo za mir. Svi dokumenti, koji bi se eventualno sa NATO postizali, moraju da sadrže jednu rečenicu - ne sadrži akcioni plan", poručio je Dodik.

Ponovio je stav da SNSD neće pristati na uslovljavanja i da su spremni za formiranje vlasti i kretanje ka evropskom putu BiH. Iako je zbog blokade formiranja Saveta ministara na računima BiH institucija zaleđeno oko milijardu maraka, Dodik kaže da Srpska nastavlja sa projektima i bez tih sredstava.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona, rekao je da SNSD podržava predlog HDZ i da jeste za modernizaciju izbornog zakona, ali da neće podržati predloge o spajanju održavanja lokalnih i opštih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: