Ponedeljak, 24.12.2018.

23:37

Aktivisti došli u Grčku da traže preseljenje migranata

Šezdeset holandskih aktivista je stiglo u Atinu, pošto su autobusom putovali preko Balkana, da bi od grčke vlade zatražili da 150 izbeglica prebaci u Holandiju.

Izvor: Beta

Aktivisti došli u Grčku da traže preseljenje migranata
Foto: GettyImages

To je rekao Riko Vorberg, portparol fondacije "Dovedimo ih ovde".

Aktivisti su pred Skupštinom Grčke, u društvu predstavnika grčkih antirasističkih i organizacija za pomoć izbeglicama, pokazali pisma hiljada svojih zemljaka u kojima se traži preseljenje u Holandiju izbeglica koje borave u prepunim prihvatnim centrima u Grčkoj.

Jedna od tih peticija, koju je pokrenuo Vorberg, prikupila je 44.800 popisa i predata je predsedniku grčkog parlamenta.

"Ne možemo mirno da sedimo u Holandiji i gledamo humanitarnu katastrofu na kapijama Evrope", naveo je on.

Njegova fondacija je uputila pisma s objašnjenjem inicijative i grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i ministru za imigraciju Dimitrisu Vicasu.

"Želimo da holandska vlada poštuje svoja obećanja o preseljenju data 2015. i da sve evropske zemlje podele odgovornost u prijemu izbeglica", naveo je Vorberg.

Holandska vlada je prošle nedelje upozorila aktiviste da njihov projekat predstavlja trgovinu ljudima.

"Ilegalni transport ljudi bez boravišne dozvole predstavlja trgovinu ljudima i kažnjiv je po zakonu", rekao je državni sekretar u holandskom ministarstvu pravde Mark Harbers.

Vorberg je odgovorio da aktivisti ne rade ništa nezakonito već se samo organizuju oko pitanja migranata.

Holandija se obavezala da primi 5.947 migranata iz Grčke i Italije u okviru evropskog programa preseljenja, a za sada ih je u Holandiju stiglo 2.775.

Prema podacima UNHCR, u Grčkoj se nalazi više od 69.000 migranata, od čega 16.000 u prepunjenim prihvatnim centrima na egejskim ostrvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: