Ponedeljak, 24.08.2020.

20:08

Merkelova poziva Rusiju da sprovede istragu

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Rusiju da istraži navodno trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i dovede počinioce pred lice pravde.

Izvor: Tanjug

Merkelova poziva Rusiju da sprovede istragu
EPA/CHRISTOPHE SIMON / POOL

"Uzimajući u obzir istaknutu ulogu Navaljnog u političkoj opoziciji u Rusiji, pozivam tamošnje vlasti da hitno istraže ovaj zločin do poslednjih detalja - i to potpuno transparentno", rekla je Merkelova u zajedničkoj izjavi sa ministrom spoljnih poslova Hajko Masom, prenosi Rojters.

"Odgovorni moraju biti identifikovani i pozvani na odgovornost", dodala je Merkelova.

Navaljni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, onesvestio se u avionu prošle nedelje nakon što je popio čaj dok je bio na putu za Sibir. Lekari u sibirskoj bolnici koji su prvi lečili Navaljnog rekli su da su mu spasli život, ali da u njegovom sistemu nisu pronašli tragove otrova. Naveli su da nisu bili pod pritiskom vlasti dok su ga lečili.

On je subotu odveden u Nemačku na lečenje, a testiranje je pokazalo da je verovatno otrovan, saopštila je danas berlinska klinika Šarite, u koju je prebačen iz Rusije na lečenje.

U saopštenju se navodi da je tim lekara, koji su pregledali Navaljnog, utvrdio prisustvo inhibitora enzima holinesteraze, supstance koja se nalazi u nekim lekovima, ali i u pesticidima i nervnim agensima, prenosi AP.

Doktori, međutim, navode da u ovom trenutku ne mogu da utvrde kojoj je od tih supstanci Navaljni bio izložen.

U saopštenju se kaže da je on i dalje na intenzivnoj nezi u indukovanoj komi, kao i da je njegovo stvanje ozbiljno, ali da mu život nije ugrožen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: