Sreda, 24.04.2019.

13:49

Borbe u glavnom gradu Libije stigle do migrantskog centra

Borbe u glavnom gradu Libije Tripoliju stigle su do pritvornog centra u kome se nalaze stotine migranata i izbeglica, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Izvor: Beta/AP

Borbe u glavnom gradu Libije stigle do migrantskog centra

Stefan Dižarik, portparol generalnog sekretara UN, rekao je da je UN agencija za pomoć dobila izveštaje da su učesnici u borbama ušli u pritvorni centar Kasr Ben Gašir u kome se nalazi oko 890 izbeglica i migranata. Centar se nalazi 20 kilometara južno od centra Tripolija.

Prema navodima UN, oko 3.600 izbeglica i migranata smešteni su u zatvorskim centrima blizu linija fronta gde se bori Libijska nacionalna vojska, koju predvodi komandant Kalifa Haftar, sa drugim nacionalnim milicijama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Pet pritvornih centara se nalaze u oblastima već zahvaćenim borbama, dok je šest u blizini mesta gde se odvijaju sukobi.

Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izveštaji da čuvari napuštaju svoja mesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra", rekao je Dižarik i dodao da je jedna od lokacija bez pijaće vode danima.

Libija je postala glavno tranzitno mesto za afričke migrante i izbeglice na putu ka Evropi posle pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Moamer Gadafi 2011. godine.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije u borbama je poginulo više od 270 ljudi, uključujući civila, a ranjeno je oko 1.300, dok je više od 30.000 ljudi raseljeno.

Haftar, koji kontroliše istok zemlje, 4. aprila krenuo je u ofanzivu na glavni grad Tripoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: