Utorak, 23.07.2019.

23:00

Ruski predlog: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu

Rusija poziva na formiranje organizacije za bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Izvor: B92

Ruski predlog: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu
Foto: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

"Praktični koraci ka pokretanju procesa mogli bi da se sastoje od bilateralnih i multilateralnih sastanaka strana kojih se ova tema tiče, uključujući i države u regionu i one koje to nisu, SB UN, Arapsku ligu, Organizaciju islamskih država i Savet za saradnju arapskih država u Zalivu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da će sastanci poslužiti kao priprema za medjunarodnu konferenciju o bezbednosti i saradnji u Persijskom zalivu.

"Grupa bi imala zadatak da utvrdi geografska ograničenja budućeg bezbednosnog sistema, njegove učesnike, dnevni red, nivo predstavljanja, mesto budućeg foruma, kao i da objavljuje nacrte rezolucija, uključujući mere bezbednosti, poverenja i kontrole", navodi se u saopštenju MSP.

Dugoročni cilj je, kako se navodi, osnivanje organizacije za saradnju i bezbednost u Zalivu u koju će biti uključene i Rusija, Kina, SAD, Evropska unija, Indija i drugi partneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: