Ponedeljak, 17.06.2019.

21:40

Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici

Albanska granična policija zajedno sa pripadnicima misije Fronteks na grčko-albanskoj granici za tri nedelje su otkrili oko 400 migranta.

Izvor: Tanjug

Fronteks i albanska policija otkrili 400 migranata na granici
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Migranti su otkriveni u zelenom pojasu na toj graničnoj liniji, prenosi portal a1on

Od ukupno 400, njih 253 migranata dobrovljno se vratilo nazad u Grčku, dok ostali nakon izvršenih provera i davanja izjava u albanskoj Upravi za granicu i migracije transportovani u Centar za azil Babru, nadomak Tirane.

Direktor albanskog Odeljenja za granicu i migracije Eduard Merkaj je izjavio da je misija Fronteks već pokazala prve rezultate, koja je počela sa svojim aktivnosti na grčko-albanskoj granici 22. maja.

"Većina ovih migranata, koji apliciraju za azil, čine zloupotrebe, jer pokušavaju da pobegnu. To najčešće rade kako bi otišli u Crnu Goru, a u poslednje vreme i ka Kosovu“, izjavio je Merkaj.

On kaže da se glavne tačke iz sporazuma između albanske policije i Fronteksa realizuju veoma dobro i najavio da će svoje oficire uputiti i neki od suseda.

"Kolege iz Crne Gore, Makedonije i na Kosovu čekaju da vide pozitivne korake što će ova operacija preuzeti u smeru smanjenja nelegalne migracije. Oni takođe mogu da pošalju svoje oficire, koji će biti u statusu posmatrača", istakao je Merkaj za tiransku televiziju "Ora njuz".

Nedavno albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši je izjavio da je broj migranata u 2018. godini za šest puta povećan u odnosu na 2017. godinu, kao i da se takva pojava ponavlja i ove godine.

Prošle godine je zabeležan rekordan broj migranata koji su zatražili azil u Albaniji odnosno čak 4. 095 uglavom Sirijci, u odnosu na 2017. kada je taj broj iznosio samo 307.

Zatvaranje balkanske rute koja je prolazila kroz Severnu Makedonij, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku je povečala broj migranata koji prolaze kroz Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: