Petak, 17.01.2020.

12:27

Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj

Komandant libijskih pobunjenika Halifa Haftar počeo je u Atini sastanke s grčkim zvaničnicima, u pokušaju da parira međunarodno priznatoj vladi Libije.

Izvor: Beta

Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj
Foto: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Haftar koji je sinoć došao u iznenadnu posetu Atini, danas se prvo sastao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

On će danas razgovarati i s premijerom Grčke Kirijakosm Micotakisom i drugim visokim zvaničnicima.

Haftar je došao u Grčku uoči samita u Berlinu za vikend čiji je cilj obustavljanje sukoba u naftom bogatoj Libiji, razorenoj građanskim ratom.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je s Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

Ankara i Tripoli su u novembru potpisali kontroverzni dogovor o morskoj granici na Istočnom Mediteranu, suprotstavljajući se ranijim sporazumima Grčke, Kipra, Egipta i Izraela.

Micotakis, koji nije pozvan na berlinski samit, upozorio je da će Grčka iskoristiti pravo veta kao članica EU da blokira sporazum o Libiji ako dogovor te zemlje i Turske o morskoj granici ne bude poništen.

Oko hotela u centru Atine u kojem je Haftar odseo pojačane su bezbednosne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: