Četvrtak, 16.07.2020.

21:40

"Ako se Egipat umeša..."

U slučaju da oružane snage Egipta uđu u Libiju situacija na vojnom planu će se brzo promeniti, kaže je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Getty images/ Stephanie Keith / Stringer

On je to rekao tokom susreta sa predstavnicima libijskih plemena.

"Ako se Egipat umeša u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi", rekao je Al-Sisi.

Egipatski predsednik je rekao da njegova zemlja neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti destabilizaciju u istočnom delu Libije.

"Ući ćemo u Libiju na vaš zahtev i otići odatle kad vi kažete", dodao je on.

Do susreta je došlo u okviru konferencije "Egipat i Libija: jedan narod i jedna sudbina".

Zamenik predsednika Vrhovnog saveta šeika i starešina libijskih plemena rekao je ranije da savet podržava poziv libijskog parlamenta da se oružane snage Egipta umešaju u libijsku krizu.

Parlament koji ima vlast na istoku Libije je pre dva dana dao dozvolu egipatskoj vojsci da se umeša u libijski sukob. U saopštenju se navodi da egipatska vojska ima pravo da se umeša da bi zaštitila bezbednost i Libije i Egipta ukoliko smatraju da postoji direktna pretnja.

Egipatski predsednik je krajem juna izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne libijskim plemenima u borbi protiv mešanja spolja i to tako što će ih obučavati i naoružavati.

"Crvena linija" je grad Sirt na 900 kilometara od granice sa Egiptom, rekao je tada Al-Sisi.

Prošle nedelje u pograničnoj oblasti sa Libijom održane su i velike vojne vežbe u kojoj su učestvovali svi rodovi egipatske vojske.
Sukob u Libiji

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: