Ponedeljak, 13.01.2020.

08:02

Španci neće da im razbiju zemlju

Desetine hiljada Španaca protestvovalo je u nedelju protiv nove vlade strahujući od mogućeg razbijanja Španije.

Izvor: Tanjug

Španci neće da im razbiju zemlju
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Naime, u novoj vladi našao se Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gde su uzvikivali "Živela Španija, živeo kralj" i nosili transparente "Španija postoji".

"Sančes je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne verujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom", rekao je jedan od učesnika.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desničarska stranka Vox.

Lider te stranke Santjago Abaskal koja je na novembarskim izborima postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles.

"Španija postoji i postojaće", rekao je Abaskal, prenosi Hina.

Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sančesa i manja levičarska Unidas Podemos u nedelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su prošle nedelje tesnom većinom dobili zeleno svetlo u parlamentu.

Sančes je sa Katalonskom republikanskom levicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola, ali je istakao da "Španija neće biti razbijena" i da će se razgovori voditi u skladu sa Ustavom koji ne dopušta referendum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: