Politika 10

23.05.2024.

8:08

"Dan D" za Srbiju; Vučić poslao jaku poruku; Ako Kina glasa protiv....

Da bi Rezolucija o Srebrenici bila izglasana potrebna je prosta većina glasova na današnjoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koja počinje u 16 sati po našem vremenu.

Izvor: Blic, B92.net

"Dan D" za Srbiju; Vučić poslao jaku poruku; Ako Kina glasa protiv....
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Podeli:

Mediji iz BiH tvrde da je broj takozvanih sponzora ove rezolucije porastao sa 28 na 38, a analitičari ocenjuju da bi svaki broj ispod 90 glasova bio uspeh Srbije.

Pravilo glasanja je takvo da je za usvajanje glasova potrebna prosta većina od prisutnih zemalja članica Generalne skupštine UN s tim što se ne računaju uzdržani glasovi. Dakle, ako bude više glasova za nego protiv, Rezolucija o Srebrenici će biti izglasana.

Inače, Generalna skupština UN ima ukupno 193 zemalja članica s tim što se ne očekuje da sve države budu prisutne na sednici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na panel-diskusiji "Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koje treba čuti“, na kojoj su žrtve rata u Bosni i Hercegovini iznele svoja svedočenja.

"Nikad nismo ćutali o strašnim događajima u Srebrenici. Hapsili smo i izručivali smo svakoga ko je pojedinačno bio odgovoran za užasne zločine koji su se dogodili u Srebrenici. Ali, moje pitanje je: Čuli ste ove ljude, svako od njih se osvrnuo na tu rezoluciju. To nisu političari kao mi, več obični ljudi i svi će se osećati veoma loše ako vi donesete ovu rezoluciju. Zato što su svi oni žrtve i odjednom oni će na čelima imati znak, tako što će postati deo genocidnog naroda. Znam da ćete da kažete "to nije istina, usvojili smo amandmane", onda je moje pitanje Zašto vi dovodite onda tu rezoluciju? Ako je reč o individualnoj odgovornosti, ko će biti odgovoran za te užase, šta ćemo sutra da radimo? U nacrtu te rezolucije nema pojedinaca. Zašto smo svi usvojili tu opštu rezoluciju 2015. godine? Da bismo imali još više tih posebnih rezolucija koje bi mogle da se pojave u budućnosti?", rekao je Vučić.

Zoran Milivojević, diplomata, ističe za "Blic" da se situacija u vezi sa podrškom Rezoluciji o Srebrenici značajno promenila nakon što je Srbija pružila otpor njenom usvajanju.

"Postoji "masa zemalja koja ide uz sponzore odnosno kolektivni Zapad. Tu treba ubrojiti i članice Organizaciju islamske saradnje. Pre otpora Srbije sigurno je bilo više od 100 zemalja koji podržavaju Rezoluciju o Srebrenici. Kada je Srbija pružila otpor došlo je do promene stava kod nekih zemalja, ali i odlaganja glasanja dva puta jer Zapad nema onoliki broj garantovanih glasova koliko je želeo", analizira Milivojević.

Kako objašnjava, ako Kina glasa protiv rezolucije u tom slučaju će to samo po sebi povući još 10 do 15 zemalja. "Rusija će, naravno, biti protiv rezolucije. Ukoliko još Indija bude uzdržana to bi značilo da imamo kolektivni Jug protiv kolektivnog Zapada#, objašnjava Milivojević.

Iskusni diplomata dodaje da će biti zanimljivo videti koliko će se država uopšte pojaviti na glasanju.‚

"Svakako biće i država koji se neće pojaviti ili će "zaboraviti" da se pojave. Barem 10 do 15 zemalja neće biti prisutno na glasanju. Na taj način pokušaće da se reše pritiska Zapada. Moguće je i da će neke islamske zemlje biti protiv kao što su Alžir, Egipat ili UAE. Te zemlje neće glasati protiv zato što su protiv rezolucije već zato što su protiv kolektivnog Zapada", predviđa Milivojević.

Pojavile su se i informacije da bi Grčka i Rumunija mogle da promene stav maltene u poslednjem trenutku.

"Grčka je članica NATO-a koja je u dugovima i sledi politiku Zapada. Videćemo koliko može da se odupre pritisku. S druge strane, Mađarska i Slovačka vode suverenističku politiku u Evropi i ne bi bilo čudno da ne glasaju za rezoluciju. Ako im se još pridruže Grčka i Rumunija to bi bio uspeh Srbije", ocenjuje Milivojević.

Kako kaže, i sam dosadašnji otpor rezoluciji je uspeh. "Postoji opasnost da nakon usvajanja ove rezolucije uđemo u proces koji je nepredvidiv jer će se pojaviti još zemalja sa svojim potraživanjima i sa novim rezolucijama", zaključuje Milivojević.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: