Četvrtak, 09.01.2020.

08:53

Gutereš ohrabren smirivanjem tenzija između Irana i SAD

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ohrabren je znacima smirivanja konflikta između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Tanjug

Gutereš ohrabren smirivanjem tenzija između Irana i SAD
Foto: EPA-EFE/ Justin Lane

"Mir je najvažnija vrednost. Za mir je potrebno naporno raditi i ne smemo ga uzimati zdravo za gotovo. Svet ne može sebi da priušti još jedan rat", napisao je Gutereš na Tviteru.

Tenzije u odnosima Irana i SAD porasle su kada su američke snage 3. januara u vazdušnom napadu u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, generala elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde.

Iran je odgovorio rano juče raketiranjem dve vojne baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Američki predsednik Donald Tramp se juče obratio naciji, navodeći da je SAD spremna da prihvati mir sa svima koji ga traže.

Tramp je rekao i da će SAD odmah uvesti nove sankcije Iranu kao odgovor na raketni napad na dve američke baze u Iraku.

Ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči rekao je sinoć da je Iran završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasima Sulejmanija i da neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: