Ponedeljak, 07.10.2019.

13:39

EU upozorila: "Sukobi mogu da dovedu do egzodusa stanovništva"

Evropska unija je pozvala na smirivanje situacije na severu Sirije i upozorila da bi novi sukobi mogli da dovedu do velikog egzodusa stanovništva

Izvor: Tanjug

EU upozorila:
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

EU je tako reagovala na najavu Turske da će njene trupe početi ofanzivu u pograničnom području.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da "obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije neće samo pogoršati patnju civila i dovesti do masovnog raseljavanja, već će i ozbiljno ugroziti trenutne političke napore"', prenosi AP.

Kocijančičeva kaže da je EU i dalje posvećena "jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Sirije i da dugoročno rešenje sukoba "neće biti postignuto vojnim sredstvima, već da zahteva istinsku političku tranziciju".

Turska već mesecima preti vojnom operacijom za potiskivanje boraca sirijskih Kurda iz pograničnog regiona u kojem želi da formira "sigurnu zonu" u dogovoru sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: