Utorak, 07.07.2020.

07:30

"Nećemo da budeo taoci, odgovorićemo"

Turska će odgovoriti sopstvenim merama ukoliko joj Evropska unija uvede nove sankcije, upozorio je šef turske diplomatije.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ efks

Mevlut Čavušoglu je to izjavio nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan prošle nedelje je rekao da će ministri EU razgovarati o Turskoj 13. jula, navodeći da bi tom prilikom moglo da se razmotri i uvođenje novih sankcija Ankari, pored koraka koji su preduzeti zbog bušenja Turske u ekonomskoj zoni Kipra.

"Ako EU preduzme dodatne odluke protiv Turske, moraćemo da odgovorimo na to", rekao je Čavušoglu u ponedeljak u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borelom, prenosi Rojters.

Čavušoglu je kritikovao EU jer, kako je rekao, nije ispunila obećanja i povezuje pitanja poput kiparskog spora sa sporazumom o migrantima iz 2016. godine.

On je poručio da Turska neće dozvoliti da bude talac Grčke i Kipra i pozvao EU da bude "pošten posrednik".

EU je u februaru uvela zabranu putovanja i zamrznula imovinu dvojice turskih zvaničnika zbog njihove uloge u akciji bušenja u pomorskoj ekonomskoj zoni Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: