Sreda, 05.06.2019.

08:48

Drama na nebu: "Suhoji" presreli Amerikance, tresli se 28 minuta

Prema izveštaju američke Šeste flote, ruski "suhoj" presreo je bar tri puta 4. juna američki avion "posejdon P-8A" iznad Mediterana.

Izvor: B92

Drama na nebu:
China Photos/Stringer/Getty images/Ilustracija

Američka flota navodi i da je jedno od tih presretanja bilo "nebezbedno" i da su posadu američkoj vojnog aviona Rusi doveli u veliki rizik.

"4. juna, američki 'P-8A posejdon', koji je letreo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Mediterana, presreo je ruski SU-35 i to tri puta. Prvo i treće presretanje bilo je na ivici bezbednosti. Drugo presretanje je okarakterisano kao nebezbedno jer je 'suhoj' proleteo direktrno ispred američkog aviona, što je stavilo naše pilote i posadu u veliki rizik. Posada 'P-8A' prijavila je turbulencije za vreme dugog presretanja, koje je trajalo oko 28 minuta", stoji u izveštaju Šeste flote američke avijacije.

Prema Šestoj floti, "Američki vojni avion je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru, pridržavajući se međunarodnog prava i nije provocirao rusku stranu".

"Dok je ruska letelelica boravila u međunarodnom vazdušnom prostoru ovakvo ponašanje smatramo neodgovornim. Očekujemo da se ponašaju odgovorno, uz poštovanje međunarodnih standarda kako bi se sprečili mogući incidenti", navodi se u saopštenju američke Šeste flote.

S druge strane, Rusija još nije izdala nikakvo saopštenje o tom događaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: