Subota, 04.06.2022.

23:19

Oružani incident na granici Tadžikistana i Kirgistana

Vlasti Tadžikistana su optužile susedni Kirgistan za izazivanje pograničnog sukoba, najnovijeg u nizu oružanih incidenata između dve centralnoazijske države.

Izvor: Tanjug

Oružani incident na granici Tadžikistana i Kirgistana

Granica između dve zemlje blisko povezane sa Moskvom i sa ruskim vojnim bazama na svojoj teritoriji, loše je razgraničena, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Tadžikistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da su pripadnici kirgistanske vojske namerno i ilegalno prešli granicu u blizini sela Voruh.

Kada su ih tadžikistanski graničari upozorili i zatražili da napuste stranu teritoriju, kirgistanski vojnici su to odbili i otvorili vatru.

Tadžikistanska garda je uzvratila, ali dve strane su se potom ipak dogovorile o prekidu vatre, navodi se u saopštenju koje objavilo ministarstvo odbrane u Dušanbeu.

Tadžikistan tvrdi da je Kirgistan prekršio sporazum koji predviđa da se redovne trupe ne šalju u pogranična područja, uz ocenu da je reč o "neprihvatljivom potežu koji vodi nagloj eskalaciji situacije duž granice dve države".

Nakon perioda tokom kojeg su dve strane i po dva puta dnevno razmenjivale vatru, u aprilu je postignuta saglasnost o recipročnom povlačenju dela vojnih snaga sa granice.

U borbama u aprilu 2021. godine, koje su eskalirale zbog sličnih pograničnih čarki, poginulo je najmanje 49 ljudi, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: