Četvrtak, 04.04.2019.

16:23

"Hrvatska policija na silu vraća migrante u Srbiju, odakle god da su ušli"

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila registrovao je povećanje broja migranata koje je hrvatska policija nasilno preko granice uputila u pravcu Srbije.

Izvor: Beta

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Kako je rečeno agenciji Beta, hrvatska policija vraća migrante u Srbiju bez obzira na to da li su na teritoriju te zemlje ušli sa teritorije Srbije ili ne.

"APC je, prema svedočenjima migranata vraćenih na teritoriju Srbije, zabeležio u 2018. godini povećan broj lančanog proterivanja i to iz Slovenije preko Hrvatske u Srbiju i iz Mađarske u Hrvatsku pa u Srbiju. Migranata koji su prethodno boravili u Srbiji, ali i onih koji nisu iz Srbije ušli u Hrvatsku ili nikada pre nisu boravili u Srbiji. Srpska policija toleriše takvo postupanje hrvatskih policajaca i prihvata sve migrante koji su proterani ili vraćeni u Srbiju", navela je ta nevladina organizacija koja se bavi pitanjem azila. APC upućuje i na to da se ta svedočenja potvrđuju i u "Petom izveštaju o nezakonitom proterivanju i nasilju Republike Hrvatske - nezakonite prakse i sistematsko kršenje ljudskih prava na granicama EU", koji su objavili hrvatska udruženja "Are you Syrious", "Centar za mirovne studije" i "Inicijativa: dobrodošli".

U tom izveštaju se navodi da je primetno sistematsko nasilno vraćanje migranata preko granice u Srbiju, odnosno sprečavanje njihovog pristupa na teritoriju Hrvatske na nezakonit način.

"Pritom hrvatska policija upotrebljava silu, vređa i ponižava migrante, uništava imovinu - mobilne telefone i punjače te oduzima novac i vrednije mobilne telefone koje nađe kod migranata. Nasilja nisu pošteđeni ni maloletnici bez pratnje", navodi se u izveštaju.

APC je naveo da migranti svedoče da ih hrvatska policija nezakonito vraća, ne samo s granice sa Srbijom, već i iz dubine teritorije i okoline Zagreba, kao i s granice sa Slovenijom.

"Migrantima koji traže azil ne dopušta se pristup azilu, njihove namere se ignorišu i njih uporno vraćaju natrag", navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: