Četvrtak, 02.02.2023.

08:54

"Dvadeset minuta i predali su se..."

Moskva je više puta upozoravala da obuka ukrajinskih vojnika u zapadnim zemljama potvrđuje direktnu umešanost SAD i NATO-a u sukob u Ukrajini.

Izvor: M. J.

Foto: Profimedia

Grupa ukrajinskih vojnika koji su prošli obuku u vojnoj bazi Ujedinjenog Kraljevstva prošlog leta, predala se posle 20 minuta prve borbe protiv ruskih snaga kod Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je vojni obveznik Oružanih snaga Ukrajine Artjom Kovalenko, član grupe.

On se prisetio da su pre dolaska "u bazu Vorkop u Britaniji" stigli do zapadnoukrajinskog grada Lavova, odakle su prešli granicu sa Poljskom i potom autobusom ušli u Veliku Britaniju.

Prema Kovalenku, oni su prošli "21-dnevni kurs obuke za početnike u bazi, koji je uključivao pucanje, medicinu, vojni zakon i osnovne vojne stvari kao što su juriš na rovove, zgrade i gradove".

Kovalenko je objasnio da su se nakon što je grupa završila kurs vratili u severni ukrajinski grad Žitomir, gde su učestvovali u zajedničkoj borbenoj obuci u sastavu 25. brigade ukrajinske vojske.

"Posle toga smo otišli ​​u Volinsku oblast da patroliramo selom Zabolotje. […] Zatim smo otišli ​​u Svjatogorsk, gde smo četiri dana živeli u turističkoj bazi, a ubrzo potom otišli ​​smo na liniju fronta gde smo proveli mesec dana pre nego što smo zarobljeni. Imali smo zadatak da držimo liniju. Uhvaćeni smo 1. decembra nakon što smo zaobiđeni i jurišali na naše položaje. Dvadeset minuta nakon borbe, predali smo se", rekao je on.

Otkako je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine, SAD i njeni saveznici uveli su niz sankcija Moskvi, istovremeno pružajući vojnu i tehničku pomoć Kijevu.

Iako su zemlje koje su sankcionisale Rusiju u više navrata izjavljivale da nemaju nameru da šalju trupe u Ukrajinu i da postanu strana u sukobu, one nisu odustajale da pošalju svoje instruktore u Ukrajinu i da pomognu ukrajinskim vojnicima da putuju u druge zemlje. proći vojnu obuku.

Osim SAD, Kanade i Velike Britanije, koje su već obučavale hiljade ukrajinskih vojnika, nekoliko pojedinačnih zemalja EU, kao što su Nemačka i Francuska, obučavaju Ukrajince da koriste moderne artiljerijske sisteme, raketne bacače i protivvazdušnu odbranu koje su isporučili. u Kijev. U odvojenom razvoju prošlog meseca, Velika Britanija je, zajedno sa SAD i Nemačkom, signalizirala svoju spremnost da Ukrajini obezbedi svoje glavne borbene tenkove - Čelendžer 2, M1 Abrams i Leopard 2, respektivno.

Moskva je više puta zamerala Zapadu što isporučuje oružje Ukrajini, upozoravajući da se zapadne zemlje „igraju vatrom“ i da takve isporuke dodatno produžavaju ukrajinski sukob.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će "svako oružje [i] bilo koje pošiljke oružja na ukrajinsku teritoriju" smatrati "legitimnom metom" ruske vojske. Prema Moskvi, ukrajinski vojnici koji se obučavaju u zapadnim zemljama svedoči o direktnoj umešanosti SAD i NATO-a u ukrajinski sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: