Svet

Nedelja, 03.04.2022.

13:06

Kremlj širi šemu plaćanja u rubljama i na drugu robu

Rusija će proširiti šemu plaćanja gasa u rubljama i na druge vrste robe", rekao je portparol kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Sputnjik na engleskom.

Izvor: B92.net

Kremlj širi šemu plaćanja u rubljama i na drugu robu
Foto EPA EFE YURI KOCHETKOV

Zapadne zemlje su prevazišle razum uvođenjem sankcija Putinu, smatra Peskov.

Jedna zemlja već plaća u rubljama; "Nije zato što Rusija zahteva"

"U svetu postoji "erozija poverenja" u dolar i evro, mnoge zemlje sumnjaju u njihovu pouzdanost i razvijaju međusobni obračun u nacionalnim valutama", izjavio je Peskov. On je to rekao u intervjuu sa Pavlom Zarubinom u Moskvi, prenosi RT na ruskom.

"Vidimo takvo ludilo sa sankcijama – najveći teret sankcija u istoriji sada pada na Rusku Federaciju“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, "ovo ubrzava proces erozije svetske rezervne valute".

Portparol je naglasio da je ovo erozija poverenja u dolar i evro, koji su uvek bili kičma za sva međunarodna poravnanja.

Peskov je napomenuo da "sve više zemalja, sumnjajući u pouzdanost dolara i evra, teži da razvija opcije i razrađuje opcije za međusobni obračun nacionalnih valuta“.

Ranije je zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev najavio početak ere regionalnih valuta.

Osim toga, potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je da se zbog sankcija podriva poverenje u trgovinu naftom u dolarima i evrima. Prema njegovom mišljenju, ubuduće je, prilikom proračuna, potrebno preći na nacionalne valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

22 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

4 h

Podeli: