Srbija 0

17.06.2024.

12:09

PKS upozorava korisnike kartica na opasne poruke

Iz Privredne komore Srbije (PKS) stiže upozorenje za sve korisnike platnih kartica.

Izvor: Tanjug

PKS upozorava korisnike kartica na opasne poruke
Shutterstock/Marie C Fields

Podeli:

Naime, Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) saopštio je danas da su sve češće situacije u kojima klijenti banaka dobijaju poruke, navodno od njihove banke, sa zahtevom da se hitno ažuriraju podaci o računu, kartici ili drugi podaci. Forum ističe da su takve poruke uvek zlonamerne. Cilj im je kompromitacija i zloupotreba podataka klijenta.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS upozorava da na takve poruke nikada ne treba odgovarati ili postupati po instrukcijama koje se u takvoj poruci dobiju.

Banke od svog klijenta nikada neće tražiti da na ovaj način verifikuje svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostavi podatke o platnoj kartici, niti će pretiti da će računi, nalozi ili kartice biti blokirani ukoliko klijent ne preduzme navedene korake.

Za sva pitanja, sumnje i nedoumice uvek prvo treba uspostaviti kontakt sa svojom bankom poznatim i proverenim kanalima komunikacije, naglašava se u saopštenju. Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS nastaviće i u narednom periodu intenzivne aktivnosti na polju prevencije.

„Naša posvećenost bezbednosti korisnika ostaje nepromenjena, a u tom smislu nastavićemo da razvijamo i implementiramo nove strategije i mere zaštite“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodna i opreznost i odgovorno ponašanje korisnika prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn-bankarstva, što će dodatno doprineti smanjenju rizika od zloupotreba. Upućen je i apel korisnicima da budu oprezni i da ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

„Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike platnih kartica i digitalnog bankarstva. Vaša sigurnost je naš prioritet“, naglašava se u saopštenju Foruma.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

6 h

Podeli: