Kosovo 4

17.06.2024.

12:50

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

Izvor: Kosovo online

Otpriznaće tzv. Kosovo?
Hybrid Gfx/ Shutterstock

Podeli:

Ipak, kako dodaje, u ovom trenutku to nije realno očekivati.

"Da bi Mađarska povukla priznanje tzv. Kosova moraće, po mom mišljenju da se još drastičnije promene međunarodne okolnosti i da takva odluka ne bude drastično na štetu njenih odnosa sa zapadnim blokom, niti da ugrozi njeno članstvo pre svega u EU, ali i u NATO. Do toga može doći i relativno brzo, ali i ne mora, zavisno od daljeg razvoja međunarodnih odnosa, razrešenja odnosa EU-SAD i sukoba u Ukrajini. U svakom slučaju, Mađarska danas zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i Metohiji i odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ako se ukaže prilika, neće je propustiti"”, izjavio je Drobac za Kosovo onlajn.

Naglašava da poslednje odluke zvanične Budimpešte govore o jasnoj politici nezavisnosti ove države u odlučivanju po ključnim međunarodnim pitanjima, ali da nije realno očekivati da se među tim odlukama nađe i povlačenje priznanja Kosova.

"Glasanje protiv Rezolucije o Srebrenici je za sada vrh mađarske samostalne politike, kao i glasanje protiv pridruženog članstva Kosova u Parlamentanoj skupštini NATO. Mađarska je i u pogledu mnogih drugih pitanja pokazala svoju samostalnost i nezavisnost, na primer po pitanju odnosa sa Republikom Srpskom. Ali, povlačenje priznanja Kosova, za sada, još nije realno. Mađarska prvenstveno čuva sopstvene interese a takvim činom bi ih ugrozila jer bi sigurno došla pod udar zapadnih zemalja, pre svih SAD i Velike Britanije, pa i Nemačke i Francuske, što bi Mađarsku zaista koštalo, i ona, čini mi se, još uvek nije spremna na to”, naveo je Drobac.

On je ocenio da Mađarska poslednjih desetak godina vodi sve odlučniju i jasniju politiku odbrane svojih nacionalnih i državnih interesa.

"Aktuelni razvoj događaja na međunarodnom planu prisiljava Mađarsku da poslednjih desetak godina vodi sve odlučniju i jasniju politiku odbrane svojih nacionalnih i državnih interesa, u čemu se sve češće razilazi sa ukupnom politikom i EU i Nato, ne prihvata spoljna nametanja i sve češće se u svojim odlukama vodi svojim interesima", kazao je Drobac.

Podsećajući da je Mađarska bila jedna od prvih država koja je marta 2008. godine priznala tzv. Kosovo, ali i promovisala tu nezavisnost, Drobac ističe da je zvanična Budimpešta počela da menja taj stav kada je shvatila da Srbija to neće mirno gledati i da se to može negativno odraziti na bilateralne odnose dve zemlje, a posledično i na status i privilegije mađarske manjine u Srbiji.

"Od 2013. godine Mađarska je znatno ublažila svoju podršku tzv. Kosovu, izbegavala da ga promoviše na skupovima u Mađarskoj, što je ranije činila, ali još uvek ne u meri da svoju lojalnost prema Nato, EU i SAD dovede u pitanje. U poslednje dve godine, usložili su se međunarodni odnosi, Mađarska sigurno neće da ratuje za tuđe interese, i zbog toga ona predstavlja neku vrstu opozicije u EU i NATO, pa i celom zapadnom bloku, jednoumlju i bespogovornoj podršci Ukrajini i svim zapadnim projektima", kaže Drobac.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: