Svet

Nedelja, 13.10.2019.

13:10

Ekonomsko čudo: Azijska republika skinula SAD sa trona najkonkurentnijih ekonomija

Singapur je izbacio Sjedinjene Države sa prvog mesta u ovogodišnjem izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: B92

Ekonomsko čudo: Azijska republika skinula SAD sa trona najkonkurentnijih ekonomija
Foto: Depositphotos, Iryna_Rasko

Izveštaj analizira konkurentnost ekonomije merenjem faktora kao što su makroekonomska stabilnost, infrastruktura, tržište rada i inovacijske sposobnosti.

Singapur je ove godine "gurnuo" najveću svetsku ekonomiju na drugo mesto, a grad-država u Aziji je dobila je najviše ocene za svoju infrastrukturu, zdravstvo, tržište rada i finansijski sistem.

"SAD ostaju inovacijska sila, i pored gubitka od Singapura", navodi se u izveštaju.

Jedan od "krivaca" za uspeh Singapura i Vijetnama je upravo američko-kineski trgovinski rat. U izveštaju se navodi da dve azijske ekonomije imaju koristi od globalnih trgovinskih tenzija zbog preusmeravanja trgovine u ove zemlje.

Vijetnam je od prošle godine "zaradio" deset bodova, i popeo se na 67. mesto od ukupno 137 zemalja. Američki uvoz iz Vijetnama porastao je za 36 odsto u prvih pet meseci ove godine, jer kompanije prebacuju proizvodnju iz Kine u Vijetnam i druge zemlje jugoistočne Azije kako bi izbegle plaćanje papreno visokih tarifa.
Foto: Depositphotos, fazon1
Ipak, trgovinski rat imao je i negativne posledice, jer se Singapur najviše oslanja na izvoz, a Kinu smatra svojim najvažnijim partnerom.

Naime, Singapur je oborio prognozu rasta BDP-a u avgustu i zabeležen je najslabiji godišnji rast još od globalne finansijske krize 2009. godine.

Na vrhu liste našli su se još i Hong Kong, Holandija i Švajcarska. Hong Kong se popeo za četiri mesta od prošle godine, uprkos političkoj krizi koja je uzela danak ekonomskom rastu.

"Pojačana trgovinska i geopolitička napetost podstiču neizvesnost širom sveta i povećavaju rizik od nastanka problema u globalnim lancima snabdevanja, naglih skokova cena ili prekida u raspoloživosti ključnih resursa", upozorava se u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: