Građani pitaju: Zašto su nam plate 130 evra? Putin odgovara: To je protivzakonito

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanje ruskih građana.

Izvor: B92
Podeli
Foto:  tanjug, AP Photo Alexander Zemlianićenko
Foto: tanjug, AP Photo Alexander Zemlianićenko

Tradicionalna "Direktna linija" se održava 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion i po pitanja, a među najinteresantnijima su ona iz ekonomije.

Putin traži da se proveri obraćanje jednog građanina, koji je saopštio da radi za 10.000 rubalja (oko 130 evra). On smatra da je to protiv zakona i traži od nadležnih organa da preduzmu mere.

Građani Rusije žive teže, pošto se pre nekoliko godina Rusija suočila sa nekoliko šokova, koji su potkopali domaće tržište i negativno se odrazili na socijalnu sferu.

"Podsetimo, pre nekoliko godina smo se suočili sa nekoliko šokova – to čak nisu spoljni šokovi, u vezi sa takozvanim sankcijama ili spoljnim ograničenjima, već sa situacijom na tržištu naše tradicionalne robe koju izvozimo – nafte, naftnih proizvoda, gasa, metala, hemijskih proizvoda i nekih drugih proizvoda. Zato se kod nas pojavio takav neprijatni element u ekonomiji i u socijalnoj sferi", rekao je Putin.

Prvi čovek najveće zemlje na planeti osvrnuo se i na druge probleme.

"Ima mnogo problema u zdravstvu, ali se ta sfera razvija. Očigledan je problem nedostatka lekara", kaže Putin.

Izgubili 50 milijardi dolara

Foto: Tanjug/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Nismo se ni svađali ni sa kim, niti to nameravamo", odgovorio je Putin na pitanje šta će biti ako se Rusija "pomiri" sa zapadnim državama.

"Od 2014. godine Rusije je od sankcija izgubila oko 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara“, dodao je on, govoreći o gubicima od ograničavajućih mera koje je Zapad uveo nakon što je Krim ušao u sastav Rusije.

"Izvozimo 25,7 miliona $ poljoprivrednih proizvoda"

Foto: Tanjug, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Tanjug, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik je pomenuo i uspeh u izvozu poljoprivrednih proizvoda koji je primetan poslednjih godina.
„Da je neko pre 10 godina rekao da će Rusija izvoziti poljoprivredne proizvode u vrednosti od 25,7 milijardi dolara, nasmejali bi mu se u lice“.
On smatra da je teško verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti.

Putin je dodao da će SAD i dalje kočiti Rusiju kao globalnog konkurenta u ekonomiji, kao što to sada rade sa Kinom preko „Huaveja“.

"Teško je verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti", zaključio je on.

Rusija je uspela da izvuče korist iz ekonomskog pritiska Zapada, pošto je zemlja počela da "gasi" uvoz i zamenjuje ga domaćim proizvodima, čak i u sektorima u kojima nije imala iskustva, dodao je ruski predsednik.

Kao primer, Putin je naveo da, pre sankcija, Rusija nikada nije proizvodila brodske motore, već je morala da ih razvije iz nužde, a neki su čak i nadmašili identične strane motore.

Isto važi i za inženjering u oblasti transporta i energetike, rekao je on. Izjava predsednika Putina dolazi u trenutku kada se očekuje da će Evropska unija produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije za još šest meseci.

strana 1 od 171 idi na stranu