Svet

Sreda, 31.07.2019.

18:25

Trampove kritike deluju: Nemačka povećava izdvajanja za vojsku

Nemačka ministarka odbrane obećala je da će povećati vojne izdatke zemlje na 1,5 odsto BDP-a do 2024. kako bi se ispunio cilj o izdvajanju dva odsto BDP-a.

Izvor: Beta

Trampove kritike deluju: Nemačka povećava izdvajanja za vojsku
Foto: Epa/FOCKE STRANGMANN

"Mi smo verni partner NATO-a i to želimo da budemo u budućnosti", izjavila je nemačka ministarka Anegret Kramp-Karenbauer posle prvog sastanka u Briselu sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Prema njenim rečima, Nemačka će do 2024. godine povećati potrošnju za vojni budžet na 1,5 odsto BDP-a kako bi nastavkom tog trenda dostigla cilj od dva odsto.

Članice Alijanse su se obavezale da izdvajaju do dva odsto BDP-a do 2024. godine.

Šest zemalja je za sada postiglo taj cilj već 2019. godine, a to su Grčka, Estonija, Letonija, Rumunija, Poljska i Velika Britanija.

Litvanija izdvaja 1,98 odsto BDP-a, naveo je NATO.

Francuska je izdvojila 1,84 odsto BDP-a za ovu godinu, a prag od dva odsto predviđa 2025.

Nemačka, kao prva ekonomska sila u Evropskoj uniji, kaska i izdvaja 1,36 odsto BDP-a, što je ranije izazvalo nezadovoljstvo i kritike američkog predsednika Donalda Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: