Srbija

Sreda, 06.03.2024.

08:54

Nova dinarska obveznica u GBI-EM indeksu. Mali: Vrednost emisije 150 milijardi dinara

Ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu obavestio da je u indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM uključena i nova dinarska benčmark obveznica.

Izvor: B92.net

Nova dinarska obveznica u GBI-EM indeksu. Mali: Vrednost emisije 150 milijardi dinara
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIÆ/ nr

Nakon uključivanja tri dinarske benčmark obveznice Republike Srbije u renomirani indeks obveznica J.P. Morgan GBI-EM Index 2021. godine, u navedeni indeks uključena je i nova dinarska benčmark obveznica emitovana u oktobru 2023. a koja dospeva 2031. godine. Sredstva ove obveznice se koriste za finansiranje projekata u okviru Expo2027. Vrednost emisije je150 mlrd dinara, obavestio je Mali.

Ulazak u indeks implicira pojačan potencijalni priliv investitora na globalnom nivou, čime se pospešuje likvidnost, a time i prinosi na celoj krivi obveznica u domaćoj valuti.

Srbija je poseban primer gde su početkom godine lokalne obveznice zabeležile prinos ekvivalentan, a u pojedinim trenucima čak i niži od prinosa na sekundarnom trgovanju obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

Takvi parametri su jasan pokazatelj poverenja investitora u fiskalnu i monetarnu stabilnost jedne zemlje na dugoročni period.

Interesovanje investitora za obveznicama ove emisije, kao i njen uspeh na sekundarnom tržištu u ovako kratkom roku, tražnja profesionalnih stranih investitora koji sve aktivnije učestvuju na aukcijama, dokazuje da je Republika Srbija izabrala pravi način finansiranja budžeta i projekata vezanih za “Expo 2027” s obzirom na to da je i pre same realizacije cele emsiije, ona bila na radaru JP Moragn Index tima, i postala deo indeksa pre realizacije na primarnom tržištu, naveo je.

"Ovo uključenje predstavlja jasan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju. To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija", napisao je Mali.

Očekujemo dodatnu diversifikaciju već široke baze investitora koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, s obzirom na to da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks znatno povećava atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: