Srbija

Četvrtak, 24.01.2019.

15:45

Han o "trade irritants": Očekujem pozitivan odgovor od Vučića i Tačija

Johanes Han izjavio je da je podneo predlog prema kome "bismo se zajedno pozabavili svim relevantnim trgovinskim pitanjima koja se tiču Srbije i Kosova".

Izvor: Tanjug

Han o
Foto: Tanjug

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je spreman da predvodi takav razgovor i dodaje da očekuje pozitivan odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

To bi, kaže, bio temelj za pretpostavku da je moguć povratak za sto sa Federikom Mogerini i nastavak dijaloga.

Han je u intervjuu za N1.hr rekao da je u Davosu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji, kaže, znaju da je rešenje nužno.

"Obojica shvataju moj predlog, još jednom sam ih detaljno upoznao s predlogom i u narednih nekoliko dana očekujem njihov pozitivan odgovor. Razumeju da Kosovo i Srbija za sto svakako moraju da sednu kako bi ove trgovinske, nazovimo ih iritacijama, jednostavno pospremili, da je to temeljni uslov za nastavak konkretnih razgovora i konkretnog dijaloga", ističe Han.

Srbija, što je savršeno razumljivo, kaže - ako to ne rešimo, ne možemo dalje ni o čemu da razgovaramo, dodaje Han.

Ali i s kosovske strane postoje tzv "trade irritants", koje treba adresirati i koje ja svakako nameravam da adresiram, dodaje.

"Da skratim priču, uveren sam da se možemo uhvatiti u koštac s ovim problemom te pretpostavljam da se dijalog između Srbije i Kosova može nastaviti do kraja godine", kaže Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: