Srbija

Nedelja, 18.03.2018.

13:14

Trampove carine dižu cene: Koliko su skuplja kola?

Krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminijum, ti metali čine samo mali deo troška proizvodnje većine proizvoda.

Izvor: Tanjug

Trampove carine dižu cene: Koliko su skuplja kola?
Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Zbog toga neće doći do velikog talasa poskupljenja proizvoda u SAD-u, ocenjuje brokerska kuća Admiral Markets.

Po nekim procenama, pakovanje od šest komada piva će poskupeti samo jedan cent, dok će prosečni automobil poskupeti za 45 dolara, navodi se analizi brokerske kuće Admiral Markets o mogućim posledicama odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede carine na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%).

U tekstu, koji prenosi portal Seebiz, podseća se da su se protiv američkih carina najviše pobunili predstavnici Kanade, Evropske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, odnosno zemalja koje su najveći izvoznici čelika i aluminijuma u SAD.

Kasnije je Tramp od tih carina izuzeo Kanadu i Meksiko, pa je najveći gubitnik novouvedenih tarifa EU, zbog čega je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio da će Brisel odgovoriti istim merama na uvoz "Levi's" džinsa, viskija, "Harli Dejvidsona", i sl.

Tramp je odmah zapretio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz evropskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat, smatraju u Admiral Marektsu.

"Najveći gubitnici uvedenih carina će biti evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog Tisenkrupa, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 hiljada tona čelika".

Na gubitku će, kako se dodaje, biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput "Forda", Katerpilara, koji proizvodi teške mašine kao što su buldožeri, ili Boinga, koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala.

Cene akcija svih navedenih firmi mogle bi sledećih meseci proći lošije od proseka, ocenjuje se u analizi.

S druge strane, najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminijuma, poput "US Stila" i Alkoe. Njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada snabdevale SAD s čelikom i aluminijumom, pa će im prihodi i profitabilnost verovatno porasti. Takođe bi moglo doći do nadprosečnog rasta cena njihovih deonica, konstatuje Admiral Markets.

Analitičari ove brokerske kuće smatraju da ukoliko EU odluči da uvede kontra mere, a Tramp nastavi da uvodi nove carine na uvoz evropskih automobila i sl., postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmene na globalnom nivou.

"To bi verovatno uzrokovalo nove političke napetosti i paniku na svetskim finansijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na Forex valutnom tržištu – evro, britanska funta, australijski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švajcarski franak i japanski jen jačaju. Cena zlata takođe raste kada se pojavljuju loše vesti vezane za ekonomsku situaciju na globalnom nivou", zaključuje se u analizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: