Srbija

Utorak, 09.02.2021.

10:24

Uspeo da ne plaća toplani; Ministarstvo: Rešenje se ne može primeniti na sve slučajeve VIDEO

Da li toplane mogu da naplaćuju grejanje i ljudima koji ne žele da se greju?

Izvor: B92, TV Prva

Uspeo da ne plaća toplani; Ministarstvo: Rešenje se ne može primeniti na sve slučajeve VIDEO

Porodica Petrović se zbog toga žalila i ministarstvo trgovine je odlučilo u njenu korist.

"Žalili smo se ministarstvu putem tržišne inspekcije i konačno smo uspeli da dobijemo rešenje da nismo dužni da platimo uslugu koju faktički ne želimo. To rešenje je pravosnažno i od tog momenta nemamo više obavezu prema toplani da plaćamo grejanje“, kaže za Prvu TV Nenad Petrović.

"Razloga za to je više, prvenstveno jer cena grejanja nije realna, nije tržišna, i želimo da izaberemo vid grejanja koji je nama najpovoljniji“, objašnjava Petrović.

Šta to znači za sve ostale građane Srbije?

"Napokon je počeo da se primenjuje zakon o zaštiti potrošača koji daje pravo potrošaču da promeni pružaoca usluge ili da ne plaća uslugu koju ne želi“, kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva", i dodaje da je ovakav slučaj rasprostranjen u celoj Srbiji.

Međutim, iz Ministarstva trgovine su za b92.net ukazali na to da je prvostepenim rešenjem Sektora tržišne inspekcije naloženo JKP-u Majdanpek da prestane da zahteva od konkretnog potrošača da plati snabdevanje toplotnom energijom koju potrošač ne traži i ne želi počev od grejne sezone 2020/2021, te u tom smislu u prvostepenom postupku nije odlučivano o mogućnosti isključenja potrošača sa daljinskog grejanja.

Kako kažu iz ministarstva, prvostepeno i drugostepeno rešenje su doneta za konkretnu upravnu stvar i ne mogu se primeniti na sve slučajeve nezadovoljnih potrošača koji nastoje da izdejstvuju obustavu pružanja usluge grejanja.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: