Region

Četvrtak, 18.06.2020.

15:56

Komšije udružuju snage sa Rusima: Grade nuklearnu elektranu

Rusija i Bugarska formirale su konzorcijum za izgradnju nuklearne elektrane "Belene".

Izvor: Sputnik

Komšije udružuju snage sa Rusima: Grade nuklearnu elektranu
Foto: Depositphotos, wlad74

Bugarska ministarka energetike Temenužka Petkova je izrazila zadovoljstvo zato što je kompanija "Rosatom" potpisala sporazum o saradnji sa "Framatom SAS" i "GE Stim Pauer" u okviru odabira strateškog investitora za projekat nuklearne elektrane "Belene" u Bugarskoj, rekavši da je dobar znak to što se svetski lideri u sferi nuklearne energije spajaju u konzorcijum.

"Bugarski premijer Bojko Borisov je zahvaljujući svojim naporima i reputaciji zaista pobudio poverenje kompanija, a udruženi napori tri kompanije i njihovo zajedničko učešće u projektu izgradnje elektrane 'Belene' postalo je moguće", rekla je ona na sednici parlamenta.

Ona je dodala da je to važan trenutak u datoj proceduri i da je dobra vest to što se tri od pet kompanija objedinjuju u konzorcijum, kao i da bez učešća premijera Bugarska ne bi mogla da se pohvali takvim rezultatom.

Novost o saradnji "Rosatoma" sa stranim partnerima je objavio i sam Borisov.

Руската държавна корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power...

Posted by Boyko Borissov on Четвртак, 18. јун 2020.
Kako su preneli iz "Rosatoma", kompanije će udružiti snage kako bi učestvovale u proceduri odabira strateškog investitora za izgradnju "Belene". Ukoliko "Rosatom" izabere strateškog investitora projekta na osnovu tendera, "Dženeral elektrik" će biti razmatran kao partner za opremanje za turbogeneratorska postrojenja i mašinske sale, a "Framatom SAS" kao ključni partner za opremanje automatizovanog sistema za kontrolu tehnološkog procesa za bugarsku nuklearnu stanicu, prenosi Sputnjik.

Procedura odabira strateškog investitora nastavljena je u maju 2019. godine, a prethodno je bila odložena u aprilu zbog koronavirusa, o čemu je Bugarska obavestila "Rosatom". Prema rečima ministarke, u takvim uslovima učesnici projekta nisu mogli da dođu u Bugarsku i da se upoznaju sa neophodnim "osetljivim" informacijama, koje se ne mogu poslati putem interneta.

Ukupno pet kompanija učestvuje u užem izboru u konkursu za odabir strateškog investitora: "Rosatom", francuska kompanija "Framatom SAS", američka "GE Stim Pauer", "Kineska nacionalna nuklearna korporacija" i "Korejska korporacija hidro i nuklearne energije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

3 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: