Region

Subota, 17.08.2019.

13:14

Rajaner ugovara uvođenje letova iz Mostara

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u BiH izrazila je spremnost da pruži finansijsku podršku uvođenju rajanerovih letova iz Mostara.

Izvor: B92

Rajaner ugovara uvođenje letova iz Mostara
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

Očekuje se da najveći evropski avio-prevoznik uskoro potpiše ugovor sa mostarskim aerodromom da bi počeo da posluje iz tog grada tokom letnje sezone 2020. godine.

Na sličan način taj kanton je odobrio sporazum o subvencijama sa Evrovingsom 2018. godine, piše portal Exyaviation.

Lou-kost prevozniku odobreno je više od milion evra godišnje do 2023. (računajući i tu godinu), za sezonske usluge letenja iz Dizeldorfa i Štutgarta.

Ovaj kanton takođe pruža finansijsku podršku radi održavanja linija Kroacija erlajnsa dvaput nedeljno na relaciji Zagreb-Mostar. Taj ugovor procenjuje se na pola miliona godišnje.

Rajaner i Aerodrom Mostar nekoliko su puta pregovarali o saradnji od 2012. do danas. Prethodno je bilo predloženo da taj lou-kost avio-prevoznik uvede letove od Šralroa, Frankfurta i Osla do petog po veličini grada u BiH.

Međutim, takođe postoji veliki potencijal za korišćenje religijskog turizma na linijama do Italije i Poljske.

Očekuje se da Mostar naredne godine postane druga destinacija Rajanera u BiH, nakon Banjaluke. Mostarski aerodrom je trenutno u fazi dovršavanja proširenja zgrade terminala koje je počelo u aprilu. Očekuje se da ono bude završeno u toku narednih nedelja. Taj projekat, vredan skoro pola miliona evra, finansirala je federalna vlada.

Mostarski aerodrom opslužio je 8.489 putnika u prvom polugodištu, što predstavlja pad od 6,4 odsto u odnosu na lane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: