Automobili

Petak, 22.12.2023.

15:18

Ugašena kompanija koja je najavljivala revoluciju prevoza

Kompanija za brzi teretni prevoz Hyperloop One zatvoriće se jer nije uspela da dobije nikakav ugovor uz pomoć kog bi zapravo mogao da bude napravljen hyperloop (sistem transporta).

Izvor: Zimo

Default images
Foto: Profimedia

Kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, koja je u 2020. dovršila prvu putničku vožnju na svetu temeljenu na sistemu lebdećih kapsula supervelike brzine, rasprodaće svoju preostalu imovinu, a zaposleni će prestati da rade krajem godine, preneo je Bloomberg.

U sistemu hyperloop koji koristi magnetnu levitaciju, putovanje između Njujorka i Vašingtona trajalo bi samo 30 minuta, što je dvostruko brže od leta komercijalnim avionom i četiri puta brže od brzog voza.

Ilon Mask je ponovo pobudio zanimanje za tu tehnologiju 2013. godine, kada je njegova firma za izgradnju tunela, The Boring Company, htela da pošalje putnike smeštene u kapsule kroz međugradski sistem divovskih podzemnih vakuumskih cevi poznatih kao Hyperloop.

Hyperloop One je osnovan 2014. godine i prikupio je više od 400 miliona dolara, uglavnom od emiratske brodske kompanije DP World i britanskog milijardera Ričarda Brensona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: