Sreda, 09.02.2011.

09:54

Globalni profit od nacionalnog domena

Logujete se na Facebook? Možete da koristite standardnu web adresu, ali možete i da upišete samo www.fb.me

Izvor: B92

Default images

"Prečica" je moguća, jer Vlada Crne Gore svoj nacionalni domen - .me stavlija na raspolaganje komercijalnim i privatnim korisnicima interneta, uz naknadu. Facebook i druge kompanije kupuju takve adrese kako bi privukli što veći broj korisnika i da bi sprečili rivale da to učine.

Prodaja dvoslovnih nacionalnih domena, od strane vlade nije ništa novo, ali nema mnogo onih koje su uspešne i poznate širom sveta. Ostrvo Tuvalu, na primer, prodaje svoj domen .tv više od decenije.

Huan Dijego Kale je izvršni direktor .CO Interneta, firme sa sedištem u Majamiju koja radi registraciju .co domena pod licencom kolumbijske vlade. Više od 600.000 .co adresa prodato je u više od 200 zemalja, rekao je on. Samo oko 20.000 onih koji su zapravo iz Kolumbije, a najviše interesovanja dolaze iz Sjedinjenih Država i Evrope.

Prodaja nacionalnog domena je blagodet za državu, naročito one čija ekonomije je u problemima. Kolumbija u dogovoru sa .Co Internet, dobija 25 procenata prihoda od prodaje domena .co. Prošle godine je prodaja iznosila 20 miliona dolara, a ove se očekuje 30 miliona. Kolumbijski domen .co, za razliku od svog rivala .com , se prepoznaje u mnogim jezicima kao skraćenica za preduzeće, a ne samo kao nacionalni domen.

Kompanije na tržištu nacionalnih domena kao što su .me, .tv i .co ulažu velike napore da ih prodaju širom sveta.

Više od 90 miliona .com adresa je već u upotrebi, a kompanije koje ih prodaju kažu da je ostalo malo dostupnih kombinacija. ICANN je nedavno odobrio i prve nelatinične domene, Srbija je jedna od zemalja kojoj je odobren domen na ćirilici - .срб. Sledeće godine, ova organizacija planira uvođenje novih, kao što su .paris ili .shopping . Zemlje kao što su Kolumbija i Crna Gora koriste priliku, pre nego što se njihovi domeni izgube u gomili.

Da bi se sprečila i odbranila praksa cybersquattinga (treće lice kupuje domen pa ga posle preproda kompaniji po znatno većoj ceni), operateri domena .co ili .me omogućavaju kompanijama sa zaštićenim brendovima da registruju prve svoj domen. Adresa www.apple.co, na primer, automatski preusmerava saobraćaj ka glavnom sajtu kompanije, www.apple.com.

Mnoge kompanije su kreativne u korišćenju nacionalinih domena. Pored Facebooka i Overstock.com , online prodavnica, ima svoju skraćenu adresu o.co , sa kolumbijskim domenom.

DoMEn, kompanija koja posluje sa .me domenom, promoviše registrovanje domena .me za društveno sajtove i blogove. Sajt About.me omogućava da se kreira lična strana koja uključuje i ostale naloge na društvenim mrežama.

Nacionalni domeni koji mogu imati sličnu primenu su .at (Austrija), .cc (Kokos Ostrva) i .tm (Turkmenistan).

Ipak ne želi svaka zemlja da se njen nacionali domen koristi širom sveta u marketinške svrhe. Francuska za svoj svoj domen .fr zahteva prebivalište u Francuskoj.

Međutim crnogorska kompanija DoMEn ne smatra tako. Nataša Đukanović, direktor međunarodne prodaje u DoMEnu, rekla je da je ovo dobra prilika za promociju Crne Gore.

"Puno ljudi koji do sad nisu znali da postojimo, sada znaju i gde se nalazimo", rekla je ona.

Izvor: NY Times

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: