Svet 0

18.05.2024.

16:09

Bajden naredio: Pratite Kinu

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena rasporediće zvaničnika posvećenog praćenju kineskih vladinih i poslovnih aktivnosti u američku ambasadu u Tokiju u julu, izjavili su danas izvori u Stejt departmentu.

Izvor: Tanjug

Bajden naredio: Pratite Kinu
AP Photo/Alex Brandon

Podeli:

Prema navodima izvora, slanje takvog specijalizovanog posmatrača u ambasadu deo je napora Bajdenove administracije da pojača prikupljanje obaveštajnih podataka.

SAD su vec poslale oko 20 sličnih zvaničnika zaduženih za pracenje Kine u svoje ambasade u drugim prestonicama, uključujuci Bangkok, Brisel, Rim i Sidnej.

Diplomate koje obavljaju ove specijalizovane dužnosti poznate su kao regionalni kineski službenici, kategorija koja je pokrenuta tokom prethodne administracije pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Službenici imaju zadatak da prikupljaju i analiziraju informacije u vezi sa prodorima Kine u region ili zemlju u kojoj se nalaze.

Pored praćenja akcija Kine, zvaničnik koji ce biti poslat u Tokio bice zadužen za promovisanje uspostavljanja lanaca snabdevanja za poluprovodnike i drugu vitalnu robu koja se ne oslanja na Kinu, kazali su neimenovani izvori.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: