Kultura

Subota, 24.10.2015.

11:16

Kusturica otvara Sajam knjiga; domaćin - Rusija

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće sutra reditelj Emir Kusturica i predstavnica Rusije zemlje ovogodišnjeg počasnog gosta, direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priređivač serije knjiga o srpsko-ruskim istorijskim vezama Natalija Noročnickaja.

Izvor: Beta

Default images

Pod sloganom "Šta bi bilo da nije bilo", Beogradski sajam knjiga publici će od 25. oktobra do 1. novembra predstaviti 416 domaćih i 67 inostranih izlagača, a organizatori najavljuju i brojne promocije, tribine, izložbe i druge sadržaje. Gosti sajma knjiga biće pisci Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Viktor Jerofejev, Sergej Lukjanjenko.

Na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće se i izlagači iz Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije, Rumunije i Azerbejdžana.

Na štandu Rusije, među 1.500 knjiga ruskih izlagača biće predstavljeno delo "Stara Srbija - drama jedne civilizacije" iz pera ambasadora Srbije u Moskvi Slavenka Trzića.

Tokom sajamskih dana biće organizovani programi posvećeni jubilejima poput 80. godišnjice rođenja Danila Kiša, sto godina od rođenja Branka Ćopića, godišnjice rođenja Milana Kašanina i Branislava Petronijevića, kao i 1.200. godišnjica Metodija Solunskog, slovenskog prosvetitelja.

U pratećem programu prvi put biće organizovano i okupljanje pisaca mlađih od 30 godina. Za najmlađe će biti organizovana serija dečjih programa, a na dečji dan i tribina o najnovijim činjnicama koje pomeraju saznanja o nosiocima srpske pismenosti. Povodom šest decenija Međunarodnog beogradskog sajma knjiga objavljena je i trojezična monografija, a snimljen je i kratki film o hronologiji i istoriji te manifestacije.

Kako su najavili organizatori, počasnii gost Sajma knjiga 2016. biće Iran, zemlja sa jednom od najstarijih kultura u svetu. Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, grupna 150, a porodična 600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: