Svet 0

18.05.2024.

8:30

Amerika "kroji" kartu: Procurio plan za "dan posle"

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova tzv "Arapska šestorka" je nedavno održala sastanak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu.

Izvor: Klix.ba

Amerika "kroji" kartu: Procurio plan za "dan posle"
Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

Podeli:

Čini se da je jedna od tema razgovora bila reforma palestinskih vlasti i priprema za "dan posle".

Kako javljaju libanski mediji, Blinken i Arapska šestorka, koja uključuje Palestinske vlasti, Egipat, Katar, Emirate, Jordan i Saudijsku Arabiju, razgovarali su o planu za "dan posle" rata u Gazi, koji je podeljen u dve faze. , što bi, između ostalog, rezultiralo trajnim mirovnim procesom i normalizacijom odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Prva faza plana, o kojoj je preneo Jerusalem post, predviđa potrebu za prekidom vatre, ali i postizanje preduslova za međunarodno priznanje palestinske države.

"Prva faza plana uključuje izraelsko prihvatanje povratka palestinskih vlasti u Gazu, oslobađanje talaca koje drži Hamas u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i formiranje tehnokratske vlade u Gazi koja bi radila na obnovi ovaj deo", navodi se.

Kako se ističe u dokumentu, vladu bi trebalo da čine članovi palestinskih vlasti i neodređeni tehnokratski komitet.

Druga faza plana bi, prema izveštaju, započela širi mirovni proces koji bi uključivao Izrael i Saudijsku Arabiju.

"Pored toga, Gaza bi bila podvrgnuta rehabilitaciji i rekonstrukciji. Počeli bi pregovori o konačnom statusu izbeglica, Jerusalima, izraelskih naselja i Izraela i Palestine", objašnjava se u dokumentu, koji su libanski i izraelski mediji videli.

Drugi važan deo dokumenta odnosi se na sudbinu Hamasa posle rata.

"Oslobodilačka organizacija Palestine (PLO) bi bila revitalizovana i došlo bi do unutrašnjeg pomirenja između različitih palestinskih frakcija. Hamas bi bio razoružan i integrisan u ovo telo", zaključuje se.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: