Nedelja, 19.10.2014.

14:05

Osude napada na džamiju

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije je osudio napad Molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici i zatražio da se pronađu krivci i nalogodavci.

Izvor: Tanjug

Default images

Prilikom napada na džamiju, požar je izazvao znatna oštećenja na pomoćnom ulazu objekta, a Mešihat izražava zabrinutost za verske objekte i muslimane zbog činjenice da su izloženi ovakvim napadima.

Kako se navodi u saopštenju, Mešihat zahteva od svih nadležnih organa da preduzmu sve što je potrebno kako bi se krivci napada na džamiju i njihovi nalogodavci priveli pravdi.

“Mešihat traži od svih državnih organa i drugih odgovornih da ulože dodatne napore na promeni ambijenta u Srbiji, posebno u odnosu na islam, muslimane i Islamsku zajednicu“, dodaje se u saopštenju Informativne službe Mešihata.

Jutros oko pola četiri, za sada nepoznati počinioci, pokušali su da zapale vrata džamije u Subotici, rekao je imam te džamije Selmo Dreković.

Prema njegovim rečima, za sada nepoznata lica bacila su molotovljev koktel ili sličnu napravu na jedna od vrata džamije "Muhadžir" u Subotici i načinila štetu.

Nije došlo do širenja požara, ali su na vratima vidljivi tragovi paljevine. Drugi objekti džamije nisu bili napadani.

Napad je osudio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Muftija Dudić: Ovo je napad na Srbiju i Vladu

Napad na džamiju u Subotici uznemirio je muslimane u celoj zemlji, a uperen je protiv države Srbije i njene Vlade, ocenio predsednik Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

On je prilikom posete džamiji “Muhadžir” u Subotici, gde se jutros dogodio incident, rekao da je u toku dana obavio razgovor s načelnikom subotičke policije, sa kojim će se sutra i zvanično sastati i izrazio nadu da će se sastati i sa gradonačelnikom Subotice, a sve u cilju da se ovakvi incidenti ne bi dešavali u budućnosti.

"Ovo je nešto što je upereno prvenstveno protiv Vlade Republike Srbije i protiv Srbije. Ja mislim da se rukovodstvo Vlade Republike Srbije treba ozbiljno pozabaviti sa problemima sa kojima se muslimani suočavaju u ovih nekoliko dana", rekao je Dudić okupljenim novinarima.

Dudić je ocenio da je incident uznemirio muslimane koji žive u Subotici i Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji.

“Imajući u vidu da određeni broj muslimana, bez obzira da li su Bošnjaci, Albanci, Goranci ili Romi, žive od pamtiveka i ovde u ovome gradu i uvek su se lepo osećali, nadam se da ovo nije posebno nešto upereno protiv njih”, rekao je Dudić.

On je podsetio da je Mešihat Islamske zajednice najoštrije osudio ovaj incident, kao i sve događaje koji su se zbili prethodnih dana, kada su napadnuti, kako muslimani, tako i njihovi objekti u Vojvodini.

“Ja se nadam da se više neće dešavati ovakvi slučajevi, a imajući u vidu da, po definiciji, muslimani pripadaju religiji mira, jer islam znači mir, tolerancija, suživot sa svim ostalima, mi ćemo ustrajati na tome i nećemo nikada odustati od naše percepcije i koncepcije našeg života da živimo u miru, zajedno sa drugima, sa ostalima u ovoj božijoj bašti”, rekao je, pored ostalog, Dudić.

SDPS: Adekvatno kazniti vinovnike

Gradski odbor Socijaldemokratske partije Srbije u Subotici osudio je jutrošnji napad na džamiju u tom gradu.

SDPS je u saopštenju pozvao nadležne državne institucije da što pre pronađu i adekvatno kazne vinovnike tog incidenta koji je, kako se dodaje, u suprotnosti sa atmosferom mira i nacionalne, verske i kulturne tolerancije, po kojima je Subotica decenijama prepoznatljiva.

Gradski odobor SDPS u Subotici osudio je i incidente koji su se dogodili prethodnih dana, kada su u Novom Sadu, Vršcu i Somboru demolirani ugostiteljski objekti vlasnika koji su državljani Srbije i koji su lojalni zemlji u kojoj žive.

Liberalno demokratska partija osudila je jutrošnji napad molotovljevim koktelom na džamiju u Subotici, poručivši da će huligani koji misle da se molotovljevim koktelima brani srpstvo to nastaviti da čine ukoliko im se ne stane na put.

Kako se navodi u saopštenju LDP-a, napad na džamiju usledio je kao posledica izostanka reakcije države na "svakodnevne napade koji se dešavaju iz dana u dan protiv naših sugrađana druge vere i nacionalnosti".

Srbija je zemlja svih nas i ukoliko ne stanemo na put huliganima, koji misle da se molotovljevim koktelom brani srpstvo, oni će nastaviti da se ponašaju tako, a mi ćemo nastaviti da živimo u strahu iščekujući sledeći napad, ocenio je LDP.

Kako se dodaje, huligani misle da imaju pravo da ruše i da napadaju svakoga ko im se ne dopada, a tako nešto ne sme da postoji među nama, jer mi možemo da budemo drugačiji.

“Stepen civilizovanosti jednog društva se ogleda u stepenu poštovanja manjina. Ne smemo da dozvolimo da posle svake utakmice ili slične manifestacije koja se završi nacionalističkim incidentima, u seriji napada stradaju nedužni“, ističe se u saopštenju.

Ta stranka je poručila da je naša dužnost da ne uspostavljamo zemlju na histeriji i netoleranciji, već da izgradimo društvo i državu koji će biti spremni da odgovore na ugrožavanje slobode svakoga od nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: