Svet 3

18.05.2024.

8:12

"Ne verujem Putinu"

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski rekao je u petak u intervjuu za Frans pres da odbacuje ideju o primirju u ratu sa Rusijom tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Izvor: Index.hr

"Ne verujem Putinu"
EPA-EFE/JULIA NIKHINSON / POOL

Podeli:

Za to je izrazio želju francuski predsednik Emanuel Makron.

"Rekao sam: Emanuele, mi ne verujemo. Hajde da zamislimo na trenutak da postoji primirje. Prvo, ne verujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće da povuče svoje trupe. Treće, (...) reci mi Emanuele, rekao sam, ko garantuje da Rusija neće to iskoristiti da dovede svoje trupe na našu teritoriju", rekao je Zelenski.

"Mi nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi koristilo neprijatelju", dodao je on.

Nekoliko sati ranije, ruski predsednik, koji je otputovao u Kinu, implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjeno učešće na Olimpijadi zbog invazije na Ukrajinu.

Makron je rekao da želi da "učini sve" da za vreme Olimpijskih igara širom sveta zavlada olimpijsko primirje. On je rekao da mu je predsednik Si Đinping dao podršku početkom maja.

Nije poznato da su Si i Putin, koji su se sastali u Pekingu u četvrtak, razgovarali o toj temi.

U intervjuu za AFP, Zelenski je takođe rekao da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev. „Nemaju snage za veliku ofanzivu na prestonicu kao na početku invazije“, rekao je Zelenski, koji smatra Donbas na istoku i Harkov na severoistoku kao glavne mete Kremlja.

Ukrajinski predsednik je takođe naglasio da njegova zemlja ima samo četvrtinu potrebnih protivvazdušnih odbrambenih sistema i da je potrebno još 120 do 130 borbenih aviona F-16 da bi otrgnula dominaciju od Rusije u vazduhu.

On je rekao i da bi voleo da Kina na neki način učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švajcarska organizuje u junu, bez Rusije.

"Želeo bih da vidim Kinu uključenu u mirovni samit", rekao je on. "Globalni igrači" poput Kine "imaju uticaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na našoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, Rusija će više morati da računa", dodao je Zelenski.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: